Rengârenk Yedigöller
Sonbaharın ve yeşilin bütün tonlarının harmanladığı doğasıyla, farklı bir sonbahar rotasına hazır mıyız? Ozaman yedigöllere hoşgeldiniz. 🙂
Doğa’nın, sanki bir ressamın fırçasından çıkarcasına yarattığı renk cümbüşünü kesinlikle kaçırmamalısınız. Hatta bu görüntüleri anılarınıza eklemek için tam zamanı diyebilirim. Özellikle ekimin son haftası ve kasımın ilk haftası genelde bu manzaraları ve bu atmosferi yakalamanız mümkün. O yüzden yapraklar dökülmeden hemen programınızı yapın derim.
https://www.instagram.com/p/BmgmwneFZ8b/
Doğa severlerin, kampçıların, sporcuların, şehirden kaçmak isteyenlerin, yıldızları sayarak huzurlu bir gece geçirmek isteyenler için mükemmel bir hafta sonu rotası. Özellikle İstanbul ve Ankara’ya yakın oluşu nedeniyle son zamanlar da popülaritesi oldukça arttı. Yedigöller denince artık ilk akla gelen doğa, temiz hava, orman kavramlarından ziyade sonbaharda sarı turuncu kızıl renklerin ağırlıklı olduğu, ilkbaharda ise yeşilin bin bir tonunun oluşturduğu manzaralar akla geliyor.
Birazda yedigölleri tanıyalım mı artık? 😉
https://www.instagram.com/p/BoUcrarHO7J/
Yedigöller İsmi Nereden Geliyor?
Adı üstünde yedi adet heyelan gölünden oluştuğu için bu adı almış. Havza, kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan, yüzeysel ve yer altı su akışlarıyla birbirine bağlı, kuzeyden güneye 1500 m. mesafede sıralanmış 7 gölden oluşmuştur. Göllerin isimleri ise Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl‘dür. 1965 yılında MİLLİ PARK olarak korunmaya alınmıştır. İyi ki de alınmış çünkü ülkemizin ender doğa harikalarından bir tanesi.
Yedigöller Nerede? Nasıl Giderim?
Yedigöller Milli Parkı, Bolu iline bağlı ve şehir merkezine 42 km; Mengen ilçesine ise 30 km uzaklıktadır. Otobandan çıkıp Bolu şehir merkezinden rahatlıkla ulaşım mümkün. Normal araçlada gidilebiliyor. Yollarda herhangi bir problem yok. Ancak kış mevsiminde kar ve buzlanma konusunu unutmamalısınız. Kışın Bolu-Yedigöller yolu karla kapalı olduğundan ulaşım sadece Yeniçağa – Mengen – Yazıcık üzerinden yapılıyor aklınızda bulunsun. Ayrıca yol oldukça virajlı ve bazı yerlerde daralıyor kör noktalar mevcut. Hızlı gitmemenizi öneririm.
Yedigöller’e toplu ulaşım söz konusu değildir. Bu nedenle özel araçla yada tur otobüsleriyle gitmek gerekiyor.
Yedigöller de Mevsim?
En iyi mevsim Nisan – Kasım ayları arasında oluyor. Kasım sonrası ciddi soğuk başlıyor ve çoğu zaman kar altında olabiliyor. Aslında en güzel mevsimi sonbahar olsada, kışın karlar altında bir yedigöller de görülmeye değer diye düşünüyorum.
https://www.instagram.com/p/BpCyIs1HzjK/
Hele bir de kamp yapmayı seviyorsanız manzara ve doğa ikilisiyle birlikte, geceyi göl kenarında gerçirmenin keyfi eminim bambaşka olacaktır.
Konaklama Seçenekleri Neler?
Eğer günübirlik geliyorsanız büyük ihtimal beyaz yakalısınız ve sadece haftasonunuz var bir yada iki gün…
Hızlı bir şekilde değerlendirmek isterken gün bitecektir eminim. O yüzden kesinlikle önerim sabah 5 veya 6 gibi yola çıkmanız olacaktır. Böylece giderken ve dönerken trafikle karşılaşmamış olursunuz ve nispeten yolda geçireceğiniz, haftasonu kalabalığının bir adım önüne geçmiş olursunuz.
Gezmek için günübirlik gelenlerin dışında kamp yapmak isteyenler içinde mükemmel bir yer. Göl kenarına çadırınızı kurup sabah kuş sesleri içinde, tertemiz bir havada güne başlayabilirsiniz.
Ayrıca karavan ile kamp yapmakta mümkündür. Bunun dışında doğanın için de bungalov evler ve pansiyon seçenekleri de mevcuttur. Ancak gölün yakın çevresin de fazla alternatif olmadığı için önceden planlama yapıp rezervasyonunuzu yapmanızı öneririm. Özellikle haftasonları oldukça yoğun olabiliyor. Habitat Mesire Evleri konaklama için bir alternatif olabilir. Orman müdürlüğü işletiyor ve 4-5 kişilik odaları mevcut. Mangal yapmak için alanları var rahatlıkla arkadaş, aile olarak kalabilirsiniz. Genelde fiyatlar mevsime göre 400-500TL(EV) olarak değişiyor.
Yedigöller Milli Parkı’na giriş ücreti araba başı 12 TL.
Araçsız gelenlerin ise kişi başı 5TL ücret ödemesi gerekiyor.
Yedigöller ‘de Neler Yaparım?
Göle gitmeden önce yolda manzarası olan çok güzel cepler mevcut. Buralarda mutlaka durmanızı tavsiye ederim çok güzel kareler yakalayacaksınız. Ayrıca kahvaltı için yol üzerinde, şirin köylü teyzelerin işlettiği, doğal ürünlerin bulunduğu kahvaltı ve gözleme alanları var. Sabah kahvaltısını, sobada demlenmiş çay ve manzara eşliğinde yapmanızı öneririm.
Mangal konusu bazı bölgelerde kesinlikle yasak sadece izin verilen yerlerde ve bungalovlar da kullanılabiliyor.
Ayrıca, Habitat Restorant var, burada da yeme içme konusunu halledebilirsiniz.
Yedigöller Milli Parkı içinde bulunan Büyük Göl, Küçük Göl, Serin Göl, Derin Göl, Nazlı Göl, İnce Göl ve Sazlı Göl yürüyüş veya bisiklet ile çevresinde dolaşabilirsiniz.
Çevrede market yok o yüzden mutlaka yanınızda kişisel eşyalarınızı ve gıda malzemelerinizi getirmeniz gerekiyor.
Yedigöller Milli Parkı’nın güneyinde, 1380 m. yükseltideki Kapankaya Tepesi‘nde bulunan manzara seyir yerine çıkılarak gölleri ve vadideki eşsiz peyzaj güzelliklerini görmek mümkün.
Eveeet… Bir hafta sonu kaçış rotamızın daha sonuna geldik. Mevsim geçmeden hemen programınızı yapın ve yedigölleri kaçırmayın !!
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. 🙂