04 Ağrı’ya Hoş Geldiniz
Şehir tavsiyeleri yazımıza 01 Adana ile başlamıştık. 02 Adıyaman ve 03 Afyonkarahisar ile devam ettik. Sırada 04 Ağrı var. Bu yazılardaki amacımız son derece interaktif bir şekilde, sitenin kullanıcıları, bazı kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar, takipçiler ve şehirde yaşanların tavsiyeleriyle şehir tavsiye rehberleri hazırlamak. İşte bu bahsettiğim kitlenin yani sizlerin ve yazarlarımızın interaktif katkılarıyla hazırladığımız Ağrı Gezi Tavsiyeleri yazısı.
Gökte yıldız ellidir (havar le le le le)
Ellisi de bellidir (ölürem vay vay vay)
Ağrılı mı sorarsan (havar le le le le)
Gezişinden bellidir (ölürem vay vay vay)
Çıktım Çeşme Başına, anonim olan türküyle Ağrı keşfedilmeyi bekleyen bir şehir Türkiye’nin en doğusunda yer alan illerimizden birisi olan Ağrı ili, ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Ağrı ili ismini ise bölgede yer alan Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı’ndan almış. 5137 metre yüksekliğindeki bu heybetli dağ yanına küçük kardeşini de alarak buranın sahibi benim dercesine yükseliyor.
Yıldız Tilbe, Ebru Yaşar, Burhan Çaçan ve Özcan Deniz gibi ünlü sanatçılar da Ağrılıdır.
İşte Ağrılılardan ya da Ağrı’yı Gezenlerden Şehir Tavsiyeleri
Yeme – İçme – Ağrı Gezi Tavsiyeleri
@ipekaytenn
- Birliğin, barışın sembolü haline gelmiş bir yemek: Halise yemeği…
- Özel günler de yapılan özel ismiyle sizi ve beni şaşırtan bir yemek: Gosteberg Buğulama- Almanya ile bi bağlantı seziyorum sanki 😀 Değiştir
- Çiriş bitkisinin hayata çevirdiği: Çiriş Ketesi
- Sarımsaklı yoğurt& et aşkı : Selekeli (Saç Kavurma)
- Tabii ki köftesiz olmaz : Abdigör Köfte
Abdülkadir Borazan ( İpekyolu Kalkınma Ajansı Uzmanı )
- Adını İshak Paşa Sarayında da yaşamış dönemin paşalarından Abdi Paşadan alan Abdigör Köftesi yemeden, Türkiye’nin en güzel et dönerinin yapıldığı Ağrı Kent merkezinden ve yol üstü lezzet durağı diyebileceğimiz Ağrı-Doğubeyazıt yolu üzerindeki Taşlıçay Kavurmacısı’ndan Kavurma yemeden Ağrı’dan ayrılmayın.
- Ağrı’da döner yemeden dönmeyin
Gezilecek Yerler – Ağrı Gezi Tavsiyeleri
- İshak Paşa Sarayı Osmanlı İmparatorluğu’nun Topkapı Sarayı’ndan sonra ikinci teşkilat saray olan İshak Paşa Sarayı, 1784 yılında yapılmıştır. …
- Doğubeyazıt Kalesi. …
- Beyazıt Eski Camii. …
- Meya Mağaraları …
- Meteor Çukuru. …
- Nuh’un Gemisi. …
- Ağrı Dağı …
- Ahmet Hani Kent Müzesi.
- Veee vee size bonus bir mekan; Ahmed-i Hani Türbesi: Ahmed-i Hani ‘nin türbesi İshak Paşa Sarayı’nın yanındadır. Ahmed-i Hani 17. yüzyılda yaşamış Kürt şair ve filozofudur. Türbesi her yıl yüzbinlerce insan tarafından ziyaret ediliyor.
@reshontheway
- Kış sporları meraklıları için Küpkıran’da yer alan kayak tesislerine gitmelerini öneririm. Küpkıran köyü arazisinde beybi lift kayak tesislerinin kurulmuş. Ayrıca burada Türkiye Kayak Federasyonunun faaliyet programında yer alan “Kayaklı “Koşu yarışmaları da yapılıyor.
- Profesyonel dağcılar için de Ağrı Dağını anlatmaya gerek yoktur sanırım 😉
Abdülkadir Borazan ( İpekyolu Kalkınma Ajansı Uzmanı )
- Osmanlının en önemli ikinci mimari yapıtı olan Dünya’da kalorifer tesisatının ilk kez kullanıldığı, yapımı 99 yılı bulan İshak Paşa Sarayı Ağrı’nın en önemli mimari değeridir ve bu değeri görmeden şehirden ayrılmak söz konusu bile olamaz.
- Türkiye’nin en yüksek dağı Ağrı, Süphan ve Tendürek dağlarına ev sahipliği yapan, Nuh’un Gemisinin kalıntıları olduğu düşünülen seyirsel alanı, dünyanın en büyük ikinci meteor çukurunun yer aldığı Ağrı sizleri doğal güzellikleri ile de büyüleyecek. Hem tarihe hem de doğaya doyacağınız bir şehir.
- 2200 rakımda yer alan Türkiye’nin en yüksek tatlı su gölü olan Balık Gölü el değmemiş eşsiz havası ve doğasıyla görülmeye değerdir. Yaz aylarında kamp ekipmanlarınızı alarak burada kamp yapmanızı tavsiye ederim.
- İnanç turizmi noktasında İshak Paşa Sarayı’nın yanında yer alan Ahmed-i Hani Türbesi ve Camisi çevre il ve ilçelerden yoğun ziyaretçi alıyor. Görülmesi gereken yerlerden.
- İshakpaşa Sarayı’nı mutlaka görmelisiniz
- İshakpaşa Sarayı görülmesi gereken bir yer. Ancak son zamanlarda yakınında inşaat yapılmaya başlandı ve bu çok ciddi bir sorun.
- Doğubeyazıt ilçesine gidip. Kaçak elektronik eşyaları ve birçok kaçak ürünü çok ucuz fiyatlara alabilirsiniz.
Ahmet Hani Türbesi’ni görmelisiniz.
Yaşam – Ağrı Gezi Tavsiyeleri
@ipekaytenn
- Ayrıca size verebileceğim en büyük tavsiye geleneksel oyunların oynandığı kurumlara, merkezlere gitmenizdir. Basso, Laççi, Zeyno, Çep, Koffi, Sarma isimli ve buna benzer birçok oyunlara katılıp harika ve keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Ağrı Sallaması:Köy düğünlerinde en fazla oynanan oyundur.
Ne Alınmalı ? – Ağrı Gezi Tavsiyeleri
- Doğubeyazıt pazajı alışveriş için ideal yer
@ipekaytenn
- Ağrı Cacık Peyniri de ilginç bir peynir çeşidi. Deneyip almalısınız.
@reshontheway
- Kış aylarının vazgeçilmezi Tiftik Çorabı.
- Nazardan korunması özelliğini dikkate alarak, yöreden üzerlik ve nazarlık alınabilir ve evinizin güzel bir köşesine asabilirsiniz.
- Ağrı Balı. Dünya’nın en güzel mera arazilerine sahip olan bu bölgede organik bal üretimi de oldukça yaygın. Gerçek mi değil mi diye düşünmeden rahatça alabilirsiniz.
Şehir tavsiyeleri yazılarımız sizlerin de katkısıyla devam edecek. Hikayeleri takip ederek istediğiniz şehirle alakalı tavsiyelerinizi yazabilirsiniz. Bir önceki Adıyaman Şehir Tavsiyeleri yazımızı da buraya bırakıyorum. 03 Afyon Gezi Tavsiyeleri
Fotoğraflar için Serhat Kalkınma Ajansı ve Mukadder Yardımcıel’e teşekkür ederiz.
İyi Seyahatler.