Yogyakarta Gezi Rehberi | Yepyeni bir rota ile karşınızdayım. Endonezya’ya giden herkes Bali odaklı bir seyahat planı yapıyor ama Bali Ada’sından önce öyle bir ada var ki hem doğasıyla hem de tarihi hazineleri ile görenleri mest ediyor. Evet Java adasının ünlü tapınaklar şehri Yogyakarta’dan bahsediyorum.

Yogyakarta’ya Nasıl Gidilir? | Yogyakarta Gezi Rehberi
Jakarta ve Bali’nin ortasında yer alan bu şehre hem Bali’den hem Singapur’dan hem de Jakarta’dan rahatlıkla gidebilirsiniz. Kuala Lumpur, Hong Kong gibi bölgedeki diğer ünlü şehirlerden de ulaşım var. Direk sefer sayısı az olsa da aktarmalı uçular bolca mevcut. Türkiye’den direk uçuş bulunmuyor. Buraya gelmenin en güzel yolu. Kuala Lumpur’dan ya da Singapur’dan Bali’ye geçerken buraya uğrayıp geçmek.

Trans Nusa, Scoot gibi bir çok Asya havayolu şirketinin oldukça uygun uçak biletleri var. Mesela biz Singapur’dan önce Jakarta’ya Trans Nusa’dan Jakarta’dan da Yogyakarta’ya Batik Airlines ile geçtik. Toplam aktarma süresi 2 saat, yolculuklarla birlikte 4-5 saat sürdü. Uçuşların her biri 1000-3000 TL arasında. 20 kg bagaj ve 7 kg kabin hakkı ve yiyecek / içecek ikramı da oluyor. Momondo ya da Skyscanner gibi uçuş arama sitelerinden kalkış ve varış şehirlerini seçin en uygun seçeneklere baktıktan sonra o firmaların sitelerinden almanız daha garanti bir yol olacaktır.
Havaalanı şehir merkezine 1- 1,5 saat uzaklıkta bulunuyor. Aslında uzak değil ancak Bali’deki trafik ve dar caddeler problemi burada da olduğu için biraz zaman alıyor. Grab burada da geçerli ancak size aşağıdaki bölümde gezilecek yerleri de dahil edecek şekilde daha detaylı bir ulaşım tavsiyesi vereceğim.
Yogyakarta Kaç Günde ve Nasıl Gezilir?
Şimdi Java adasının yanardağlarını, şelalelerini ya da doğasını gezmeyecekseniz ve sadece bu muhteşem 2 tapınak için gidiyorsanız 2 gün yeterli. Çünkü birine gün doğumunda diğerine de gün batımında gitmeniz lazım. Hem bu bakir ve ilginç şehri de görmüş olursunuz. Tapınaklar da maalesef şehir merkezinden uzak biri 1,5 diğeri 45 dk sürüyor. Bu yüzden havaalanları transferlerini de düşünerek size yerel araçlı rehberler kiralamanızı öneririm.
Ben Yogyakarta Holiday Tour firması ile anlaştım. Direk linki tıklayarak profillerinden What’s App bağlantısıyla görüşebilirsiniz. Firma sizin otel ve uçuş bilgilerinizi öğrendikten sonra. Tüm günlerinizi, kaçta nasıl alacaklarını planlıyorlar. Tapınakların biletlerini de almak için sizi yönlendiriyorlar online olarak almadıysanız. Bunun dışında gezerken yemek, telefon, eczane, döviz bürosu vs ne ihtiyacınız varsa ilgili yerlere de götürüyorlar.
4*4 araçları kişi sayısına göre oldukça uygun fiyatlara tutuyorsunuz. Şöförlü araçlar sizi alıp her yere götürüyorlar. İngilizce bilmeseniz bile çeviri uygulamalarından anlaşabilirsiniz.
Yogyakarta’da Konaklama – Yogyakarta Gezi Rehberi
İşin en güzel kısımlarından birine geldik. Bu şehirde konaklama inanılmaz uygun. Bölge olarak 2 seçeneğiniz var. Dilerseniz Borobudur Tapınağı’na yakın bir kısımda kalabilir gün doğumu için daha rahat geçebilirsiniz. Bu bölgede çok kaliteli doğa otelleri, bungalow gibi yerler var. Gecelik 2 kişi kahvaltılı 1000-8000 arasında yerler mecut.

Ancak burada kalırsanız çok izole bir yerde kalacaksınız demektir ve havaalanından daha da uzaklaşacaksınız. Biz diğer seçenek olan Yogyakarta merkezde kalmayı tercih ettik. Hotel Adhisthana Yogyakarta’da gecelik sadece 1200 TL’ye harika bir otel deneyimi yaşadık. Havuzu, kahvaltısı, bahçesi inanılmaz güzeldi ve Fas’taki Riad’ları andırıyordu. Booking’den diğer seçeneklere de bakabilirsiniz. Onlarca zincir otelin de şubesi burada bulunuyor.
Yogyakarta’da Gezilecek Yerler
Daha önce de dediğim gibi biz buraya 2 tapınağı görmek için geldik. Çünkü KL, Singapur ve Bali’ye daha fazla gün ayırmıştık. Doğal mekanlar açısından Bali de muhteşem olduğu için o gezileri Bali’ye sakladık. Çünkü sadece bu 2 tapınak için bile buraya gelmeye değer.
1. Borobudur Tapınağı – Yogyakarta Gezi Rehberi
Dünyanın en büyük Budist Tapınağı olan Borobudur, görüp görebileceğiniz en ilginç ve görkemli yerlerden. Size tüm tapınağı anlatmaya gerek yok oraya gittiğinizde sizi gezdiren rehberlerden her şeyi dinlemeniz lazım. Ama özetle bahsedecek olursam; M.S 8. yy’da Sanmaratungga tarafından inşa edilen bu tapınak 1997’de UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alındı.

11 katlı bu Tapınakta 504 tane Buda Heykeli ve 72 adet Stupa (Devasa Çan Heykelleri) bulunuyor. Budistlerin için burası ayrıca bir hac merkezi. Budistlerin bu tapınak çevresinde 7 kez dönmeleri gerekiyor. 7 rakamı budizmde çok önemli bir sayı çünkü, Aydınlanmış Buda doğduktan 7 dakika sonra 7 adım yürümüş ve her adımında yerlerde lotus çiçekleri açmış.
Tapınağın her katlarını tahaf eden budistler artık son kata çıktıklarında onları 71 adet Stupa ve 72. dev stupa karşılıyor. Diğer 71’nin içinde buda heykelleri bulunuyor ama dev olanın içi boş ve bu yaradanı simgeliyor. Buraya Nirvana katı deniyor. Yani Nirvana’ya ulaşmış oluyorlar. Tapınakta kullanılan tüm taşlar tıpkı Mardin Deyrulzafaran Manastırı’nda olduğu gibi birbirine geçirilerek inşa edilmiş. Tüm duvarlarda budizmi simgeleyen hikayeler, efsaneler ve simgelerin heykelleri var. Buda heykellerinin elleri 5 farklı yönü gösteriyor.
- Doğuyu gösteriyorsa; Dünyayı Adalete Çağırmayı
- Batıyı gösteriyorsa; Meditasyonu,
- Güneyi gösteriyorsa; Kutsamayı,
- Kuzeyi gösteriyorsa; Korkusuzluğu ve
- Merkezi işaret ediyorsa Öğrenmeyi ve Öğretiyi ifade ediyor.
Buranın biletlerini kesinlikle önceden online olarak almanızı tavsiye derim çünkü burayı gezmek için 2 seçeneğiniz var. Ya bilet almadan sadece bahçesini gezip sağında solunda fotoğraf çekeceksiniz ya da asıl olması gereken tapınağın katlarına en önemlisi de Nirvana katındaki o efsane Stuparı ve heykelleri göreceksiniz. Tapınağın içine girmeden gezmenin hiçbir anlamı olmayacaktır.
Burayı öyle kafanıza göre de gezemiyorsunuz. Bilet alırken saat dilimlerine göre belirlenen kontenjana göre bilet alıyorsunuz. Tavsiyem kesinlikle gün doğumundan sonraki ilk saat olan 8:30 ya da 9:00’a almanız. Çünkü yorulacaksanız ve gün batımı için Prambanan’a gitmeden önce otelinize gidip dinlenmeye vaktiniz olur. Gün doğumunda nerede olacağınızı birazdan anlatacağım.
Biletinizi aldıktan sonra, tapınağın bahçesindeki toplanma alanında 10 dakika öncesinde hazır olmalılısınız. Orada kısa bir bilgilendirme toplantısı yapılıyor. Size 1’er adet çok tatlı bir sandalet ve su veriyorlar. Ayakkabı ya da terliklerinizi koymak için bir bez çanta da hediye ediyorlar çünkü tapınağa kendi terlik ya da ayakkabılarınızla girmek yasak.
Sonrasında 10 kişilik gruplara bölüp başınıza İngilizce konuşan rehberler veriyorlar. O rehberle hareket ediyorsunuz. Tüm civarı ve tapınağı gezdirip size bilgi veriyorlar. Merak etmeyin sonrasında da görsel çekmek için bol bol vaktiniz oluyor.
Bilet almak için; Ticket Candi sitesi resmi site. Burada hem Borobudur hem de Prambanan biletlerini alabilirsiniz. Combo bileti almanızı tavsiye ederim %10 indirim oluyor.
2. Prambanan Tapınağı | Yogyakarta Gezi Rehberi
Güneydoğu Asya’nın en büyük Hindu tapınağı olan Prambanan Yogyakarta’ya gelmemizin 2. sebebiydi. Bu tapınak görsel açıdan çok daha etkileyici ve bir çok ünlü filme de platoluk yapmış bir yer. Bu tapınak Hristiyanlık’taki 3’leme gibi, Hinduizmin 3 önemli tanrısı olan Yaratıcı Tanrı Brahma, Yaşamın Tanrısı Vishnu ve Yok Edici Tanrı Shiva’ya adanmış bir yer.

Bu kompleks yapıda 240 adet irili ufaklı tapınak var ancak en heybetlisi 47 m uzunluğu ile Shiva’ya adanan en uzun Hindu tapınağı. Ana tapınak olarak geçen bu tapınakta 4 adet oda bulunuyor. Odalarda; Shiva, karısı Durga, öğretmeni Agastya ve oğlu Ganesh’in heykelleri bulunuyor. Tapınağın estetiği, Hint Hindu mimarisi ile geleneksel Java kültürünün bir karışımı. Kuleler klasik mimariyi yansıtırken duvarlardaki kabartma ve heykeller yerli sanatı ve Hinduizmi anlatıyor.
Maalesef her iki tapınağın da giriş ücreti 450.000 IDR yani 30 dolar civarı. Bunu da dünyanın en ünlü dini mekanları ya da simgesel yapıları ile kıyaslayınca ciddi ve gereksiz pahalılıkta bir ücret. Hele ki Endonezya’nın ne kadar uygun bir ülke olduğunu düşününce.
3. Putuk Setumbul
Burası bir tapınak ya da müze değil burası görüp görebileceğiniz en güzel gün doğumlarından birini izlemeniz için sabah 3:30’da kalkıp yolculuğa başlamanıza değecek olan bir tepe. Borobudur Tapınağına 15 dk uzaklıkta bulunan bu tepeye geldiğinizde kalabalığa inanamayacaksınız. Bileti erken saatlerde olanlar da olmayanlar da buraya gelip manzaranın keyfini çıkarıyor.
Transfer aracınız sizi mesafeye göre gün doğumundan önce otelinizden alıyor. Sonrasında buraya geliyorsunuz. Tepeye çıkmadan önce 4-5 tane market, hediyelik eşyacı ve tuvaletin olduğu bir alanda araç bırakıyor. Burada kişi başı 1,5 dolar ödeyip merdivenlerden 10 dk sürecek olan tırmanma başlıyor. Sonrasında yapılan koca terasta yerinizi alıp manzaranın keyfini çıkarıyorsunuz.

Karşınızda bu adanın en görkemli 2 yanardağlarından olan Pasif Yanardağ olan Merbabu ve Aktif Yanardağ olan Merapi Yanardağlarıyla son bulan ve sis çökmüş muhteşem bir doğa göreceksiniz. Eğer drone kullanıyorsanız burada kaldırıp sol tarafta bulunan daha görkemli yanardağı da sonradan drone ile çektiğiniz görüntü ile görebileceksiniz.
Burada bir çok fotoğraf noktası da yapılmış. Başlarında da yerelden insanlar bekliyor. Dilerseniz onlara çektirip gönlünüzden kopan miktarda bahşiş veriyorsunuz ve fotoğraf / videolarınızı çekiyorlar ya da sıraya geçip kendiniz de çekebiliyorsunuz ücret ödemeden. Yukarıda sadece kahve satan bir yer de var ve 1-2 dolara şahane kahveler yapıyorlar. Gün doğumundan sonra dilediğiniz kadar kalmaya devam edip aşağı inebilirsiniz şöförünüz sizi bekliyor olacak.
Yogyakarta’da Gezilecek Diğer Yerler; Yogyakarta Gezi Rehberi
4. Kraton Palace
5. Taman Sari
6. Malioboro Street
7. Ratu Boko Temple
8. Jomblang Cave
9. Candi Ljo Temple
10. Sewu Temple
Yogyakarta’da Ne Yenir?
Yazımızın son bölümünde yeme içme tavsiyelerine de değinmek istiyorum. Bu şehir artık turizmde canlanmaya başladığı için bir çok küresel yeme içme restoranı da burada şubelerini açmış. Mc Donalds, Starbucks, Jolibee, Pizza Hut ya da KFC gibi markaları burada da görebilirsiniz. Bunun dışında Endonezya mutfağını en güzel biçimde temsil eden mekanlar da oldukça fazla. Burada Satay, Mio Goreng, Nasi Goreng başta olmak üzere pek çok lezzeti deneyimleyebilirsiniz.
Ayrıca;
Özellikle otelimize çok yakın bölgede harika restoranlar vardı. İlk gece Meksika restoranında Buritto, Taco, Meksika usulü taco pizza gibi lezzetleri denedik. Tıka basa doyduk ve biralarla birlikte 500 TL civarında bir ücret ödedik. Ertesi gün de yine aynı caddede bulunan harika bir hamburgerciyi denedik ve yine bu civarda bir ücretle 2 tane nefis Smash Burger yedik.

Burada bulunan ve Endonezya’nın en ünlü dondurmacılarından olan Tempo Gelato’da da tam anlamıyla bir tatlı şöleni yaşadık. 50.000 Rupiah yani 3 dolara 2 kişiye yetecek dondurma kasesini seçtik. Onlarca çeşit dondurmadan seçim yapmakta zorlanacaksınız.
Bu şehir gerçekten çok özel bir deneyim yaşamamızı sebep oldu. Bence Bali planı yapan herkesin eğer bu tarz tapınaklara da merakı varsa 2 gününü Yogyakarta’ya ayırmasını tavsiye ederim.
Daha fazla seyahat paylaşımı için Reshontheway seyahat hesabını takip etmenizi öneririm.
Tüm Endonezya ve Bali paylaşımları için Tıklayın
İyi seyahatler dilerim