Alaçatı Gezi Notları | İçten bir ‘merhabalar’ demek isterim öncelikle. Aranıza yeni katılıyorum ve bu yüzden ilk yazımı yazarken hem heyecanlı hem de biraz çekinerek başlıyorum. Daha önce hiç yapmadığım bir deneyimi sizinle paylaşmak heyecan verici bunun yanında ‘umarım beğenirsiniz’ acaba? Gibi düşünceler çekinme duygusunu beraberinde getiriyor. Asıl mesleğim mimarlık ve İstanbul’da kendime ait bir işim var. Bunun yanında yazları urla ve Alaçatı’dayım. Kısa bir bilgi ve tanışmadan sonra yazlarımın vazgeçilmezi Alaçatı masalına giriş yapmak istiyorum.
Son yıllarda ilk sıralarda tercih edilen bir tatil bölgesi olarak önümüze çıkıyor. Alaçatı’ya hemen hemen herkes bir kere olsun gitmek istiyor. Acaba neden bu kadar rağbet görüyor ?’ ‘burada ne var ?’diye düşünenlerdendim ben de. Ruhunu keşfedene kadar..
Alaçatı’nın Adı Nereden Geliyor?
‘Agrilia’, ‘Alatzada’, ‘Alacaat’ ve günümüz adıyla ‘Alaçatı’. Ne çok isim ne çok tarih.. Tarihi yapısını bozmadan restore edilen bir yerleşim.1800 yıllarda inşa edilen yapı formları sokaklarıyla birleşerek bize tarihi kokuyu yürüdüğünüz her an veriyor. Çarşısına girdiğiniz andan itibaren yolunuzu bulmaya ihtiyaç duymadan sokak sokak gezebilirsiniz. Her sokak bir renk, çiçek, taş ve tarih, yazları cıvıl cıvıl olan mekanları dokuyu bozmadan ahenk şeklinde yan yana sıralanmış.her sokaktan gelen müzik sesleri, kokular ve ilginizi çeken dekorlarıyla hangisine otursak dedirtecek cinsten. Sadece taş ve ahşap birleşimi tüm mekanları. Plastiğe yer vermeden o dokuyu korumak görülmeye değer. Unutmadan damla sakızlı bir kahvesini içmeden hele de kurabiyesini yemeden gitmek olmaz.
Alaçatı Ot Festivali – Alaçatı Gezi Notları
Ve her sene olduğu gibi bu sene de yapılan Alaçatı Ot Festivali, Alaçatı’ya gelmek ve görmek için bir seçenek sunuyor. Özel otları, kurulan Stantlardaki el dokuması ürünler, yemekler, çeşitli ünlülerin konuşmacı olduğu etkinlikler, konserler, Alaçatı’yı canlandıran bir etkiye sahip. Karışık illerden, ülkelerden, ilçelerden insanlar bu dönemde ilgi gösteriyor.
Alaçatı Sahilleri
Bu eğlencelerinin yanında beachleri, halk plajları serinletici etki olarak size hizmet ediyor. Denizi o kadar dingin ve tertemiz ki her sene tatil için neden Alaçatı ? Sorusuna bir cevap . Beachleri de oldukça kaliteli ve seçenek açısından fazla. Yılın neredeyse yaklaşık olarak 300 günü rüzgarlı olduğu içinde dünyanın ünlü rüzgar sörf merkezlerinin başında gelir. Bu da gelmek için yabancı ve yerli turist için etken diyebiliriz.
Alaçatı’da Kısa Bir Gezi Rotası
Eğlence merkezi haline gelse de mimari, tarih ve doğal güzellerini de unutmamak gerekir. Gezilecekler rotamıza bu güzelleri de ekleyelim şimdi. Alaçatı’nın çeşitli koyları, simgesi haline gelmiş meşhur Çeşme Kalesi gibi farklı turistik bölgelere de sahip. Çeşme kalesi 1501 yılından günümüze kadar gelen tarihi bir simgedir. UNESCO Dünya mirası geçici listesindedir. Aya Yorgi koyu, delikli koy, Kleopatra koyu gibi doğanın güzelliklerine sahip koyları başlıcalarıdır. Çeşme müzesini de unutmamak lazım gelmişken görülmesi gereken yerlerden. Birçok uygarlığa ait tarihi eserler bu müzede keşfedilmeyi bekliyor. Pazaryeri Camii (Ayios Konstantinos Kilisesi), Erythrai Antik Kenti, Aya Haralambos Kilisesi, Memiş Ağa Camii diğer anıtsal mimari örnekleridir
Tertemiz havası, kendi has koruduğu dokusu, asla bunaltmayan rüzgarla dans eden sıcağı ile Alaçatı gidilmesi gereken tatil beldesi. Gittiğinizde kalacağınız butik otelleri; taş ve ahşap birleşiminden, meşhur cumbalarından, çiçek kokularından size eşsiz bir konaklama mutluluğu sağlıyor.
Alaçatı’da Konaklama Önerisi – Alaçatı Gezi Notları
Merkeze 5 dakika yürüme mesafesinde olan ‘Alabora Hotel’ örneklerin en başında geliyor.bahçeye açılan, cumbasında uzanabileceğiniz, balkonunda keyif yapabileceğiniz otantik odalarıyla ön plana çıkıyor. Alaçatı pazarından taze gelen ürünleriyle birleşen el yapımı ürünleriyle kahvaltısını yemeden gitmemenizi tavsiye ederim. Alabora hotel hem sesten uzak hem merkeze yakınlığı ile konaklama tadı veriyor.akşam kokteylinizi alıp havuz başında eğlencenize devam edebilirsiniz. Kendilerine özel menüleri ve tadları her damak tadına göre mevcut. Enginarlı pizzası, overnight oats (kendi tatlıları), kuşkonmazlı omleti ve pişi eşliğindeki el yapımı reçel ve fıstık ezmeleri ile favorilerim arasında.denemeden gitmeyin derim.odalarının isimleri begonvil, zeytin, badem, ortanca, yasemin gibi Alaçatı’nın dokusunda. Alabora Hotel
Neden Alaçatı? diye başladığım bu hikayemde sizlerle de paylaşmak istedim. Alaçatı’ya bir kez bile olsa gelmenizi ve Alabora Hotel’de kalmanızı tavsiye ederim.artık her sene isteyeceğiniz biz gezi tadı olacaktır.
İzmir hakkındaki diğer yazılarımız için Tıklayın
Keyifli seyahatler