Balık Hafızası var mı? | Balıklar Sandığımızdan Daha Akıllı| Balıklar bana kalırsa hem çok duygusal hem de çok cana yakın hayvanlar , evinde bir akvaryum bulunduran insanlar da benimle aynı düşüncede olacaklardır. Balıklar da diğer tüm canlılar gibi kendilerine yetecek kadar hafızaya sahiptirler. Ne var ki bu kendilerine yetecek kadar hafızanın genel bir ölçüsü yok. Yani diyeceğim o ki tüm balık familyasının kendisine özgü hafızaları var. Yani bilindiği üzere, saniyeler içinde hemen her şeyi unutmuyorlar. Şöyle ki balıkların bir çoğu aradan çok zaman geçmesine rağmen, insanları, olguları hatırlayıp ona göre davrandığını kanıtlayan birçok kaynak da mevcut.
St. Andrews Üniversitesi’nde Dr. Mike Webster’in çalışmaları da balıkların sanıldığı gibi hafızası olmayan canlılar olmadığını, hatta bilinenin aksine çoğu yönden daha akıllı olduklarını gösteriyor.
Yapılan birçok deney, balıklara belli sürelerde öğretilen (yemlenme alanı, ışığa karşı etki, sese karşı etki gibi) davranışların aradan aylar hatta yıllar geçtikten sonra bile etkisinin sürdüğünü göstermiş. Daha önce hep aynı yerden verilen yemler, yem verilmese bile balıkların o bölgeyi unutmadıkları, yemleme zamanında ,aynı yere geldikleri tespit edilmiş.
Balıkların Yaşam Alanı | Balık Hafızası
Balıkların yeri tabi ki uçsuz bucaksız sular, akarsular, denizler, okyanuslar ama akvaryumlar değil. Her ne kadar akvaryumları desteklemesem de, bende büyük akvaryumlara gittim arkadaşlar. Bu canlıları daha yakından görmek istedim. Birçok akvaryum da dalış yapma imkanı da veriyorlar. Tabi ki ben dalmadım. Suda gözlerini bile açamayan ben, dalış yapmam pek olası değil. En azından eğitimini almadıkça 😊
Bu akvaryumlarda, birçok deniz canlısını bir arada görebilirsiniz. Çoğunlukla en sevimli deniz canlısı olarak bilinen Yunus balıkları çok ilgi görüyor. Yunus balıkları hafızaları, kıvrak vücutları ve gerçekten sevimli olmaları sebebi ile ön plandadırlar. Sanki bir evcil hayvan gibi eğitilir ve istenilen figürler yaptırılır bu canlıya. Yunus balıkları ile ilgili, benim en çok ilgimi çeken olay ise, beyinlerinin yarısıyla uyumalarını sağlayan bir yöntem geliştirmiş olmaları. Günde 8 saat uyudukları , beyinlerinin iki kısmını dönüşümlü olarak harekete geçirdikleri ve her seferinde diğer gözlerini kapadıkları tespit edilmiş. Bu durum laboratuvar testleri ile de kanıtlanmış. Bu yöntem onların uykuda ölmelerini engelliyormuş. Düşünsenize beyninizin sağ lobu uyuyor ama sol lobu ile çalışmaya devam ediyorsunuz. 😀 Günün en az 8-10 saati uyuyan biz insanlar beynimizin kaçta kaçını verimli kullanıyoruz? 😉
Canım Lepistes Hakkını Helal Et! | Balık Hafızası
Size bir anımı anlatmak istiyorum. Çokça üzülüp, çokça da güleceğinize eminim. Bir gün bir akraba ziyareti sırasında gözlerimiz evlerinde ki akvaryuma ilişti. Küçük kardeşim tabi ki söylenene söylene bize oradan yavru balıklardan 5 tanesini aldırttı. Akrabamızda sağ olsun yemini ve gereken ne varsa verdi. Evimizde tabi ki bir akvaryum yok, fanus da besleyecek bizim ki. Balığın türü Lepistes, hemen hemen 24 derece de yaşıyor bu balıklar .
Biz neredeyse 1 ay baktık bu balıklara büyüdüler. Buraya kadar her şey yolunda 😀 Bir büyük kardeşim de suyunu değiştirirken kolaylık olsun, balıklara zarar vermeyelim diye mahallede ki PetShop’dan eve bir akvaryum kepçesi almış. PetShop sahibi ile konuşup yem falan alırken fanusta olduklarını falan söylüyor. Bu beyefendi de siz bu balıkları nasıl bakıyorsunuz bunlar sıcak su canlıları yakında ölürler demiş .
Küçük kardeşim balıklara üzülmüş biraz sularını ısıtayım demiş ve canım balıkları sıcak su ile haşlamış.. 🙁 Eve geldim balıklara üzülsem mi , kardeşime gülsem mi bilemedim. Ama hala aklımda, canım Lepistesler hakkınızı helal edin! Sizi kardeşime emanet etmemeliydim 😀 Buda böyle bir anımdır.
Bu yaz Muğla, Akyaka bölgesine gittim. Burada hem denizin hem de Azmak nehrinin buz gibi sularının tadına bakmış oldum. Deniz canlılarını her ne kadar merak etsem de bir yandan da korkmuyor değilim. Denize her girişimde bir balık göreceğim derken, yanımda beliren her canlıdan tırsarak kaçtım 😀 Balıkları uzaktan da olsa seviyorum.
Peki Japon balıkları, sizce de çok güzel değiller mi ? 🙂 Mesela Japon balıklarının hafızaları da kaynaklara 5-6 ay olarak kaydedilmiş. Yani öyle saniyeler falan değil 🙂 Ve bakıldığında da ticareti en çok yapılan balık türü olarak göreceksiniz. Japon balıkları, sizi gördükçe heyecanlanacak ve hareketleri değişecektir. Evinizde balık besliyorsanız, hareketlerini takip edebilirsiniz.
Başta da çokça bahsettiğim Yunus balıkları çok zeki olmalarının yanında oyun oynamayı, yardım etmeyi ve bizlerin en çok sevdiği suyun üzerinde zıplamayı çok seviyorlar. Yunus balıklarını sevip balinaları sevmemek olmaz bence, Balinalar çok büyük canlılar olmakla birlikte denizlerde değil de daha çok okyanuslarda yaşayan bir canlı türü. Denizden ne çıksa yerim diyen insan oğlu köpek balığı içinde aynı şeyi düşünüyor mu sizce 🙂 yoksa siz onu yiyemeden o mu sizi yer ?
Bir kaç senedir Mısır turları çok ilgimi çekiyor ve şimdilik araştırma da ve izlemede kalıyorum . Bu sene duyduğum bir haber de beni biraz yavaşlatmış olabilir. Küçücük balıklardan korkan ben, Mısırda bir turistin köpek balığı saldırısına uğradığı haberini okudum. Sizce ne yaptım? Tabi ki, gidersem denize girmek yok dedim, asla gezmekten vazgeçemem 🙂
Sonuç olarak, birçok farklı balık türü üzerine yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda balıkların hafızalarının saniyenin çok üzerinde olduğu belirlenmiş. Hafıza konusunda en kötü üne sahip olan Japon balıklarının dahi 4-5 ay öncesini hatırlayabildiği kanıtlanmış. Balıklar da akıllı canlılar arkadaşlar. Onlarla konuşun deli değilsiniz, çiçekler gibi düşünün 😉
Diğer yazılarımı okumak için tıklayın!