Stand Up Paddle Board Sporu 101 | Son yılların favori aktivitesi, Türkçe’de “ayakta kürek sörfü” olarak geçen bu spor, rüzgar ve fazla dalganın olmadığı sularda , şişme sörf tahtası üzerinde kürek çekerek yapılmaktadır .Bizler Türkçe’den gelen alışkanlıkla Ingilizce kelimeleri de gördüğümüz gibi okuduğumuz için halk arasında “sup” diyebiliyoruz (şu an tüm sapcıların gözünden bir damla yaş aktı)
İşin şakası bir yana aslen dilimizdeki karşılığı ayakta kürek sörfü olan bu spor bana göre , diğer sörf sporlarına göre daha az efor sarf ettiriyor. Bilinenin aksine paddle board tahtaları, sörf tahtaları gibi sert değil (işin asıl efor kısmı burada) şişirilebilir ve sırt çantası ile taşınabilir. Boardu şişirme kısmında kol kaslarımız devreye giriyor biz buna işin kardiyosu diyoruz. Elektrikli pompası olanlar boardu şişerken kahvesini alıp sandalyesine kuruldu bile. Biz işin sadece spor kısmında değil keyif kısmındayız yaaa diyorsanız , onda da varız efendim . Boardun üstünde kahvaltı kahve yapan mı dersiniz, yogasını yapan, eğlencesine ip atlayan mı yoksa cadılar bayramında kostümlerle denize açılan mı dersiniz, bizlerde her çeşit çılgınlık mevcut .
Peki Neden Bu Spor? | Stand Up Paddle Board
Bu spora aşık olmamı sağlayan ilk şey , suyun üstünde kendimi fazla özgür hissetmiş olmamdı. Hele bir de onlarca bord varsa suyun üstünde, küçük bir viking ordusu gibi ilerliyorsunuz. (Pagan müziği eşliğinde vikinglerin deniz sahneleri gözünüzün önüne geldi değil mi) Saat sabah 05:30, güneş ışıkları kendini yeni yeni gösteriyor, suyun üstündesin ve güneşe doğru yavaş yavaş kürek çekiyorsun. Bunun kadar mükemmel, çok az duygu yaşadım. Çok fazla yerde güneşi doğurmuş ve batırmış biri olarak samimiyetle söylüyorum ki boardun üstüne oturup, eline kahveni alıp güneşin doğuşunu izlemek, sabah o saatte uyanmama gerçekten değiyor.
Şimdilerde sabah kürek çekmeye gitmek istediğimizde, denizde suyun üstünde, yüze yakın insan görmek (Abartmıyorum şu an gerçekten böyle) , bu kadar insan tarafından sevildiğini görmek, beni gerçekten çok mutlu ediyor. Hele bir de deniz canlılarıyla karşılaşınca. Suyun içinde birden farklı canlıyla karşılaşmak tabii ki çok mümkün, korkmayın saldırana hiç denk gelmedik.
Farklı dünyaların canlılarıyız. Onların yaşam alanlarına giriyoruz. Şimdiye kadar 4 defa fokla, bir defa karetta karettayla, 2 defa da vatozlarla karşılaştım(sıyah bır vatozu çöp posetı sanıp almak için peşinden gitmiştim). Geriye bir tek yunuslar kaldı, Allah’ım sen konuyu biliyorsun amin. Yakın zamanda boardla, küçük bir çılgınlık yapmayı planlıyorum bu da bir başka yazının konusu olsun.
Stand Up Paddle Board Teknik Bilgiler
Şimdi gelelim herkesin merak ettiği sorulara. Paddle board yapmak kolay mı? İlk denememde ayağa kalkabilir miyim? Kendi boardumu alıp tek başıma suya girebilir miyim? Arkadaşlar bu sporu denemek çok zor değil, eğer dengeniz yerindeyse kol kaslarınızı çalıştırmaktan hoşlanıyorsanız, birkaç saatlik eğitimin ardından bu sporu öğrenebilirsiniz. Her yeni başlayan tabii ki ilk seferde ayağa kalkamayabiliyor, göründüğünün aksine ayakta kürek çekmek neredeyse tüm vücut kaslarımızı çalıştırıyor. Bu da ayağa kalktığımız zaman ayaklarımızın titreyip dengemizin bozulmasına sebep oluyor. Denemekten korkmayın düşeceğimiz yer su.
Merak edilenler arasında en önemli ve dikkat edilmesi gereken soru bence bu. Tabiki öğrendikten sonra tek başınıza çıkabilirsiniz fakat bundan önce öğrenmeniz gereken bir diğer konu gireceğiniz suyun akıntısı, rüzgar hızı, hava durumu hakkında bilgi sahibi olmak(bilmediğiniz sularda yüzmen guzum) Hatta bunlar en önemli konular ve yüzme bilginize ne kadar güvenirseniz güvenin yanınızda mutlaka can yeleği bulundurun. Çünkü süper kahramanlar da yorulabilir.
Stand Up Paddle Board Ekipmanları
Paddle boardlar set halınde yada parcalar halinde satılabiliyor. Temelde bir board, bir kürek, ayağımıza taktıgımız lash ve boardun altına taktıgımız salmadan oluşuyor. Bunlardan biri bile olmazsa bu iş yürümez. Şaşkeza salma takmazsanız mevlana gibi döner durursunuz. Küreksiz yola çıkmak da sılahsız cephede olmak gibi aman diyim savasa gidip silahınızı çaldırmayın.
Boardlar kendı arasında yoga, tur, hız gibi türlere ve. 9-10-11-15 inç gibi boylara ayrılıyor. Uzun araştırmalar ve denemeler sonucu size en uygun olanını bulabilirsiniz .
Son olarak bu sporda, Türk Bayrağını Makedonya’daki yarışta temsil eden “paddletogetherturkey” ekibine selam olsun.
Instagram hesabımdanki içerikleri de takip etmek için: @cilemnr
Yaşam kategorimizdeki diğer yazılarımız için Tıklayın
Yeni yazımda görüşmek üzere 🙂