Artvin Gezilecek Yerler | Sonbaharda kamp, doğa ve fotoğraf tutkunlarının gidebileceği en güzel rotalardan biri tabi ki Artvin. Artvin her mevsim çok güzel ancak sonbaharı yaşamak istiyorsanız zamanlama önemli. Ekim sonu ile Kasım ortalarında yola çıkmak, renklerin doğadaki muhteşem değişimine şahit olmak için en uygun zaman. Şiddetli yağmurların ve hatta kar yağışının başlamasıyla yapraklar dökülüyor. Bir hafta sonunuzu ayırarak benim gibi kendinize pozitif enerji yüklemesi yapabilirsiniz.
1. Borçka Gezilecek Yerler
Karagöl Tabiat Parkı
Kıvrımlı bir yolda, rengârenk ağaçların ve şelalelerin arasından geçerek tabiat parkına ulaşılıyor. Günübirlik gezi ve piknik için harika bir yer. Girişi ücretli.( yaya ve bisiklet 7tl, motor atv 14, otomobil 21 ve minibüs 63 tl).
Otoparkta arabayı park ettikten sonra sağdaki patika yoldan direk iskeleye ulaşılıyor. Ben gezime buradan başlamayı tercih ettim. Göl çevresi sabah erken saatlerde sakinken tur arabalarının gelmesiyle baya kalabalık oluyor.
İskelenin hemen yan tarafında gölde gezinti yapmak isteyenler için yüzen iskele var. Oradan kayık kiralayabiliyorsunuz.
Gölün tamamının etrafını gezebileceğiniz yürüyüş parkuru bulunuyor. Yer yer ahşap platformlarda yürüyor yer yer çamura batabiliyorsunuz. Ben bunu hiç sorun etmeden doğanın nimetlerinden faydalanıp botlarımı temizledim ve yoluma devam ettim. Birbirinden güzel görüntülerle mest olacağınıza eminim. Ben renklere ve yansımalara hayran oldum. 2 saatte gezimi tamamladım.
Gölün bir kısmında kamp yapılabiliyor. Göl kenarında kampa ve ateş yakılmasına izin verilmiyor. Banklı masaları olan çardaklar bulunuyor. Tabiat parkında tuvalet bulunuyor ve yiyecek ve içecek satışı yapılıyor.
Macahel—Camili Havzası
Borçka, Karagöl’den sonra Camili’ye yaklaşık 20 km lik bir yol var. Yollar, kışın gitmediğiniz sürece yüksek bir araçla gayet düzgün.
Macahel (Camili) bölgesi; Karadeniz’in en doğusunda Borçka’ya bağlı, altı köyden ( Camili (Merkez köy), Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral, Uğur) oluşan zengin bitki örtüsüne sahip Karçal Dağları eteklerinde bulunan bir vadi.
Bu nadide bölge UNESCO tarafından Türkiye’nin ilk “Biyosfer Rezerv Alanı” olarak ilan edilmiş. Biyosfer alanı nedir derseniz; ‘küresel öneme sahip doğal alanların korunması ve yöre halkının sürdürülebilir gelişimini sağlamak’ olarak açıklanabilir. Dünyada bu şekilde 621 alanı varmış.
Bu değeri sayesinde Macahel, Türkiye’nin en kaliteli balının üretildiği bölgeler arasında sayılıyor. Köylüler Bal ve arıcılıkla geçimini sağlıyor.
Ben burayı çok merak etmeme rağmen zamanım yetmediği için gidemedim. Şimdiden yazın buraya gidip 2 gün kalma planı yaptım bile.
İremit Cami
Cami, Camili Havzası’ndaki 6 köyden biri olan Maral’da bulunuyor. Osmanlı döneminden kalma ve 1851 yılında inşa edilmiş.
Köy halkının özenle koruduğu, 171 yaşındaki ahşap camiyi görmeden dönmüş olmak beni üzse de tekrar gitmek için sebebim var deyip gezmeye devam ediyorum. Bana anlatıldığı ve fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla caminin güzelliği dışardan anlaşılmasa da içerdeki mimari ve kök boya kullanılarak yapılan rengarenk motifleri insanı büyülüyor.
Maral Şelalesi
Maral köyünde bulunan ve buraya kadar gelmişken Macahel’de kalacaksanız muhakkak görülmesi gereken bir yer. Buraya gitmek yarım gününüzü alıyor. Yol yer yer asfalt, parke taşı ve 3-4 km kala stabilize. Yine yüksek bir araçla gitmeniz gerekiyor. Bize oraya sabah saatlerinde gitmemizi önerdiler. Öğleden sonra sis çöktüğü için dönüş zorlaşıyormuş.
2. Artvin Merkez Gezilecek Yerler
Şehir dağlık alanda ve çok meyilli bir arazide bulunuyor. Düz yol nerdeyse yok gibi ya yukarı çıkıyorsunuz ya aşağı iniyorsunuz.
Atatepe
22 metre yüksekliğinde 60 ton ağırlığındaki Atatürk Heykeli, Dünyanın en büyük Atatürk heykeli olma özelliğini taşıyor. Heykel, Atatürk’ün Dumlupınar’da kayaların üzerinde yürüdüğü anı canlandırıyor.
Deriner Barajı
Çoruh nehrine kurulmuş Deriner barajını Şavşat’a giderken göreceksiniz. İki noktada durup manzaranın tadını çıkarma imkânınız var. Biri yolda cep şeklinde diğeri de seyir terası.
3. Ardanuç Gezilecek Yerler
Şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunan Ardanuç’ta gezilecek birçok yer var. Cehennem Deresi Kanyonu, Gevherik Kalesi, Adakale Mahallesi, Ardanuç kültür evi. İskender Paşa Cami, Rabat Kilisesi gezilecek yerler arasında.
Ayrıca buraya gelmişken Cağ kebabı yemeden dönmemenizi öneririm. Erzurum kadar buranınki de çok meşhurmuş. Ben Artvin merkezde yedim gerçekten çok lezzetliydi.
Ardanuç’ta yaz kış şenlik ve festivaller yapılıyormuş. Geziniz sırasında denk gelirseniz katılmanızı tavsiye ederim.
4. Arhavi Gezilecek Yerler
Çifte köprü
İki köy arasındaki yol ayırımda birbirine dik şekilde konumlanmış iki taş köprü bulunuyor. Ben hep bu köprülerin birbirine bağlı olduğunu sanıyordum ama öyle değilmiş. Köprüler 250 yıllık ve Osmanlıdan kalma çok estetik yapılar.
Mençuna Şelalesi
Dere kenarında yine şelalelerin bol olduğu yollardan gittik. Kasımın ilk haftası gittiğimde yollarda çalışma vardı ve çok bozuktu. Zar zor ulaştık ancak gitmemize değdi. Park ettikten sonra asma köprüden geçerek 1.5 buçuk km yürüyerek şelaleye ulaşıyorsunuz.
Arhavi’de her yaz Arhavi Kültür ve Sanat Festivali düzenleniyor. Yarışmalar, turnuvalar, etkinlik ve gösteriler gerçekleşiyor. Laz ve Gürcü mutfağını yerinde tadabilirsiniz. Yazın Artvin planı yaparsanız aklınızda olsun.
5. Murgul Gezilecek Yerler
Delikli Kaya Şelalesi
Şelale, ilçe merkezine 10 km uzaklıkta ve Başköy köyünde bulunuyor. Kayanın içinde 4m çapındaki doğal bir delikten akan suyun oluşturduğu tam bir doğa harikası. Artvin’in her yeri bana cennet gibi geliyor.
6. Şavşat Gezilecek Yerler
Beni benden alan Şavşat’a bayıldım diyebilirim. Doğa aşığı biri olarak geçtiğim tüm yollarda durup fotoğraf çekmek istedim. Yer yer sarı yer yer kırmızı renkler başımı döndürdü. Dağlara yağan kar da ayrı bir hava kattı. Doğada bulduğum kuşburnu, alıç ve adını bilmediğim yemişlerin tadına bakmadan da geçemedim. Her yeri tablo gibi.
Şavşat Peri bacaları
Orman içerisinde yükselen ve heyelan sonucu oluşan kayalar peri bacası görünümü veriyor. Bu yüzden buraya bölge halkı tarafından Karadeniz Kapadokya’sı deniliyor. Peribacaları Meşeli köyünde bulunuyor ve tabelalarla ulaşılıyor. Ormanda keyifli bir patika yoldan yürüyüp manzarayı görmek mümkün. Ancak oluşum devam ettiği için kenarlara çok yaklaşmamak gerekiyor. Düşme riski var.
Karagöl Sahara Milli parkı
Yolu çok virajlı ve tek şerit çok dikkatli gitmek gerekiyor ama inanın her şeye değer manzara inanılmaz. Konum servisiyle rahatlıkla bulabilirsiniz. Yine milli parka giriş ücreti var. Arabanızı otoparkta park ediyorsunuz. Kamp yapacaksanız alana kadar gitmenize izin veriyorlar.
Karagöl, doğallığını korumuş küçük bir göl. Doğa tertemiz ve manzarası kendinizi İsviçre Alplerinde hissettiriyor. Göl kenarında bir otel ve restoran var. Biraz ilerde piknik ve kamp alanı bulunuyor.
Göl balık dolu ancak tutmak yasakmış. Günübirlik gezi veya kamp için harika bir seçenek olduğunu söyleyebilirim. Kamp için ücret alınıyor. Gölün etrafında yürüyüş yapılabiliyor.
Maden Köyü (Bazgiret)
Maden Köyü üç tarafı kaya ve ormanlarla çevrili bir vadide bulunuyor. Kışın uzunca bir süre karla kaplı oluyor. Ben gittiğimde Kar yağmıştı bile. Bölgede kalmak için pansiyon mevcut.
Ahşap evleri ve yine muhteşem manzaralarıyla yolunuzu düşürmeniz gereken bir yer.
Arsiyan Yaylası, Papart yaylası Tibeti kilisesi Şavşat’ta görülmeye değer diğer yerlerden.
7. Yusufeli Gezilecek Yerler
Yusufeli’nde gezilecek yerler arasında birçok tarihi yapı ve doğal güzellik bulunuyor.
Bölgede eskiden Hristiyan yerleşim yerleri olduğundan birçok kilise ve manstır mevcut. Bunların arasından Osmanlı döneminde camiye dönüştürülen Barhal Kilisesi ve İşhan Manastır kilisesi ayrıca döneminde eğitim kurumu olarak hizmet vermiş Tekkale Manastırı bulunuyor.
Manzaraların güzelliğine doyulmayacak yaylaları da İnktor yaylası, Dilberdüzü ve adından da anlaşılacağı gibi Yaylalar Köyü. Çoruh nehrinde rafting yapma imkanı da bulunuyor.
Yeşile doyuracak bu yaylalardan başka görülmeye değer olan Türkiye’nin en yüksek rakımlı şelalelerinden biri olan Ciro Şelalesi bulunuyor. Buraya gitmek için İntkor Yaylasından başlan trekking yolunu takip etmek gerekiyormuş. Ben zamanım olmadığı için Yusufeli ilçesini gezemedim.
Bütün bu anlattığım yerleri gezmek için 2 gün tabi ki yetmez. Buraya rahat bir 10 gün ayırmak gerekiyor. Ancak her mevsim ayrı güzel olacağı için farklı zamanlarda uygun planlama yapılabilir. Ben yeni planlarımı şimdiden yaptım bile.
Sorularınız için bana @demetsah instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin diğer bölgelerindeki gezilecek yerlerle ilgili yazılar için. Tıklayın
Sevgiler
Demet