Tekirdağ Doğal Mekanlar | Son yıllarda lavanta ekimi çoğalarak hasat festivalleri düzenlenmeye ülkenin dört bir yanında popüler hale geldi. Isparta başta olmak üzere birçok ilde lavanta ekimi yapılıyor. Bunlardan biri de İstanbul’a yakınlığı ile ulaşımı kolay olan Tekirdağ’da bulunuyor. Tekirdağ’daki lavanta bahçeleri özellikle sosyal medyada kartpostallık görüntüler sağlayarak yerli turisti çekmeyi başarmış bile.
Ben de fırsatı değerlendirip mor halı görünümlü bahçelerde, mis kokular içinde bir hafta sonu geçirmek için yollara düştüm. İstanbul’dan yola çıkıp hiçbir yerde durmadan yola devam ederek gördüğüm ilk lavanta bahçesinde molamı verdim. Karahisarlı köyünde bulunan Lavanta bahçelerinin bazıları bakımsızlıktan dolayı çok dikkat çekmese de bazıları gerçekten muazzamdı. Bahçenin içinden bir türlü çıkamayıp milyonlarca fotoğraf çekebileceğiniz türdendi.
Lavanta Çiçeği – Lavanta Bahçeleri
Lavanta bitkisi, 1 m’ye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitki. Lavanta bitkisinin ekonomik olarak kullanılan kısmı çiçekleridir. Çiçeklerinden yağ, sabun, kolonya, parfüm gibi pek çok ürün elde edilebiliyor ancak bu bitki en fazla kozmetik sektöründe kullanılmakta. Diğer özelliklerini incelersek sakinleştirici ve çok iyi bir uykusuzluk giderici olarak da kullanılıyor. Lavanta özellikle haziran ayı içerisinde çiçeklenmeye başlıyor. Çiçeklenme kademeli olarak yaklaşık 45-50 gün sürüyor. Ağustos ayı itibari ile hasat yapılarak kullanım alanlarına gönderiliyor.
Lavanta Faydaları – Tekirdağ Doğal Mekanlar
- Lavanta mide bulantısı sorunlarına iyi gelir ve anlık etkisi ile kusmayı engeller.
- Sindirim sisteminde sorunları düzenleyerek hazımsızlık sorununu ortadan kaldırır.
- Şiddetli baş ağrısını dindirir.
- Uyku problemi olan kişilerde rahatla sağlar ve gevşeterek uyku sorununu düzene sokar.
- İnsan vücuduna sağladığı rahatlık ve gevşetici özellik sayesinde sinirli kişileri yatıştırır.
- Böbrekte oluşan ağrılara iyi gelir.
- İştah problemi yaşayan kişilerin büyük oranda sorununu ortadan kaldırır.
- Cilt sorunlarına iyi gelir ve cildi yeniler.
- Vücutta oluşan mantar enfeksiyonların tedavisinde uygulanır.
Tekirdağ Doğal Mekanlar | Lavanta Bahçelerinden Enfes Koylara Uzanan Yolculuk
Tekirdağ – Şarköy
Şirin ve uzun bir sahil şeridine sahip olan Şarköy özellikle şarabı, zeytini ve üzüm bağları ile ünlüdür. Marmara Denizi’nin kıyısında yerleşmiş olan Şarköy, mavi bayraklı plajları ile Marmara Bölgesi’nin yükselen turizm değerlerinden biridir.
Eriklice – Şarköy
Hareklesia, Raklıca ve Iraklitsa adlarıyla bilinen köy, sessiz ve sakin bir yer olup doğası insana huzur veriyor. Marmara iklimine sahip olmasından ötürü köy halkı geçim kaynağı zeytin ve üzümden sağlıyor. Köy, Zeus’un oğlu Herakles’in yaşadığı bölge olmasından dolayı burada kilise, kale, ayazma gibi tarihi kalıntılar ve Traklardan kalma bir de kubbeli mezar şeklinde bir Tümülüs bulunuyor.
İğdebağlar – Şarköy
Manzarası, doğal güzelliği ve suyu ile meşhur olan İğdebağları, bir zamanlar Arapların, Rumların yaşamış olduğu bir köydü. Adından da anlaşılacağı gibi köy iğde ağaçlarına ve bağlarına sahip olmasından dolayı bu adı almıştır. Marmara Denizi manzarası yanında zeytin ağaçları ve üzüm bağları ile kendisine hayran bırakabilen köylerden birisi olma özelliğine sahip.
İğdebağlar köyünde en güzel yapacağınız etkinlik, Araplı şelalesine doğru trekking yapmak olacaktır. Biraz zor bir patika yoluna sahip olsa da çok tercih edilen bir parkur.
Hora Feneri- Şarköy/ Hoşköy
Sultan Abdülmecid’in isteği üzerine Hora Feneri 1861 yılında Fransa’dan özel olarak getirilen malzemelerle ve Fransızlar tarafından inşa edilmiş. Fenerin denizden yüksekliği 50 metre. Fenerin kendi yüksekliği ise 20 metre. 156 yıldır Marmara denizinden geçen gemilere yol göstermeye devam ediyor.
Uçmakdere- Tekirdağ
Ganos Dağı’nın eteklerinde kurulan bölge. Rumlardan kalma evleri, denizi, havası, sıcakkanlı insanları ile tatilcilerin en çok tercih ettikleri bir yer Uçamakdere. Eski adı Vidimo olan Uçmakdere, günümüzde bakir kalmış bir güzelliğe sahip. Tarihiyle de köye ilk girdiğinizde sizi kendisine hayran bırakan bir yer. Rumlardan kalma ahşap evler, kalem işleriyle süslü dükkânlar, Rumca yazıtlı kurumuş bir çeşme…
Köyün diğer bir öne çıkan özelliği ise üç tarafı dağlarla çevrili olmasından dolayı dik yamaçlara sahip. Bu sayede son yılların en güzel aktivitelerinden biri olan yamaç paraşütü yapma imkanı da buluyorsunuz. Uçmakdere köyünde 250 ve 625 metrelik iki pist bulunuyor ve aynı zamanda siz paraşütle uçarken harika manzarası ile gökyüzünde süzülmeye başlıyorsunuz. İşte böyle bir doğaya sahip.
Çamlıköy Kastro Plajı
Kastro Plajı, Tekirdağ’ın Karadeniz kıyısında Istıranca Dağları’nın eteklerinde 2,5 km uzunluğunda harika doğal bir kumsala sahip. Şehir merkezine 10 km uzaklıkta bulunuyor. Plajın etrafını saran karaçam ağaçları ile kaplı ormanlık alan kumsalla birlikte başlıyor. Kumsal ve ağaçların uyumlu birleşimi harika bir gün geçirmeye ve güzel bir tatil için fırsatı sunuyor. Çamlıköy Tabiat Parkı
329 hektara sahip Karaçam Ormanları 1988 yılında milli park olarak koruma altına alındı. Burada piknik yapılmasına olanak sağlamak için, uygun olan kısımlara düzenleme yapılarak hizmete açılmış. Ayrıca düzenleme yapılan bu kısımlarda kamp yapma imkanı bulunuyor ya da isterseniz turistik tesislerde konaklama yapabiliyorsunuz.
İğneada‘da Trakya’da bulunan en güzel doğal mekanlardan. Burayı da rotalarınıza dahil etmenizi öneririm.
Çiğdem