Beyrut Seyahat Rehberi |Beyrut, ‘Coğrafya kaderdir’ sözünün şehir olarak vücut bulmuş hali olabilir. Al bu şehri Orta Avrupa’ya koy; Prag olur, Viyana olur lakin Orta Doğu’da olunca herkesin önyargı ile yaklaştığı bir Arap şehri oluyor.
Bu yazıyı da bu algıyı yıkmak içinyazıyorum aslında. Sokaklarında yürürken mimarisine hayran kalmanız, yeni ve eskinin kozmopolitliğini tek şehirde bulabilmeniz ve lezzetli mutfağına aşık olup kilolar alıp döneceğiniz 3 adımda Beyrut’a başlayalım 😊
Beyrut Seyahat Rehberi | 6 Adımda Beyrut’u Gezelim
1. Beyrut Güvenli Mi ?
Beyrut, Suriye, İsrail ve Ürdün tarafından çevrelenmiş Lübnan’ın başkenti olduğundan tehlikeli bir coğrafya gibi görülüyor. Şehre geldiğinizde kendi kendinize ‘sen nasıl bu üçlemenin arasında böyle bir şehir olarak kalabildin’ diye sorabilirsiniz.
Beyrut’u gezerken şaşkın şaşkın etrafa bakmaktan kendimi alamamıştım. Yok burası Ortadoğu olamaz diyerek sokaklarda dolaştım. Herhangi bir sorun yaşamadım ama bu yaşanmayacağı anlamına da gelmiyordu tabi ki… Tedbiri elden bırakmamak gerekli.
2. Beyrut’a Nasıl Gidilir ?
Uluslararası öneme sahip bu kentte havalimanı bulunuyor. İstanbul’dan düzenli olarak şehre uçuş düzenleniyor. İstanbul – Beyrut arası yaklaşık olarak 1.5 saat sürüyor. Özellikle Pegasus kampanyalarında bu şehre yönelik oldukça ekonomik fiyatlara uçuş bulabilirsiniz. Kampanyaları takip etmeyi ihmal etmeyin.
3. Beyrut’a Ne Zaman Gidilir?
Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bu yere gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar ayları. Beyrut’ta en sıcak ay Ağustos ayı. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkmaktadır.
Biz Mayıs ayında gitmiştik ve yine de hava olabildiğince sıcaktı. Akşamları yine bir miktar serin olmakta yanınıza ona göre kıyafet almanız iyi olur.
4. Beyrut Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım
- Beyrut Refik Hariri Havalimanı şehir merkezine 9 km uzakta. Havalimanında şehir merkezine ulaşım için özel minibüs, taksi, Uber seçenekleri bulunuyor. Hangisi bütçeye uygunsa onu tercih edebilirsiniz.
- Havalimanında şehir merkezine geçmek isteyenler, başka turistlerle birleşip beraber hareket edebilir. Mesela biz Uber çağırmıştık.
- Özel minibüs servisleri 07.00- 20.00 arası hizmet veriyor. Havalimanının 2. Çıkış kapısında bulunan duraklardan kalkan minibüslerle yaklaşık 20-25 dakikada şehir merkezine gidilebilir.
- Seçenek çok aslında hangisi uygunsa onda karar kılmalı ve şehir merkezine varmalısınız. Beyrut Havaalimanı
5. Beyrut’ta Nerede Kalınır?
- Bir Orta Doğu ülkesi olan Lübnan’ın başkenti Beyrut, Akdeniz’in kıyısında yer alıyor ve ülkenin tek metropol şehri olan Beyrut’un tarihi bölümü heyecanlı ve hareketli gece hayatı ile de göze çarpıyor.
- Beyrut 3 bölgeye ayrılıyor. East Beirut, Cental ve West Beirut. Her üç bölgede de kalınabilecek güvenlikte mekanlar bulunmakta. Genel anlamda buradaki konaklama tesisleri çok yıldızlı ve kaliteli olduğundan bu fiyatlara da yansıyor.
- Central bölgesindeki Downtown şehrin kalbini oluşturuyor. Turistik aktivitelerin yanı sıra tarihi eserleri de görmek mümkün oluyor.
- Şehrin popüler kalma yerinin Downtown olduğunu söylemek mümkündür. Raouche, turistik olmanın yanı sıra Beyrutluların da yoğun yaşadığı bölge. Fakat turistik anlamda pahalı olduğunu ekleyebiliriz.
- Güvercin kayaları ve deniz kenarı sahil yürüyüşleri Raouche’yi cazip kılan nedenlerdendir.
- Şehrin kuzeyindeki Hamra ise Müslümanların yaşadığı yer. Burada konaklamak için daha uygun oteller bulunabilir.
- Şehrin en sevilen noktalarından biri Ain Al Mrasieh’tir. Marina olduğundan lüks yatlar görmek mümkün ve konaklama da bir o kadar lükstür. Fiyatlar oldukça pahalı.
- East Beirut’tan öneri vermek gerekirse; Acrafieh mahallesi, hristiyan bir mahalle ve aynı zamanda Ermeni toplulukları da burada yaşıyor. Kültür sanat aktiviteleri anlamında müzelere, sanat galerilerine en yakın konum burasıdır.
6. Beyrut Şehir İçi Ulaşımı | Beyrut Seyahat Rehberi
- Beyrut’ta toplu taşıma genelde otobüslerle sağlanıyor. OCFTC otobüsleri mavi renkte olup LCC minibüsleri kırmızı – beyaz renktedir. Sık sık geçtikleri için görmeniz mümkün.
- Otobüs biletleri 500 LL ile 1000 LL arası değişmektedir. ( 1 TL = 94,09 LL | 2022 Haziran). Otobüslerin durakları var. Duraklarda bekliyorsunuz ve şoförler nereye gideceğiniz konularında sizlere yardımcı oluyor.
- Uber de bir diğer ulaşım aracımız. Burada da çok sık bir şekilde kullanılmakta ve şehir içi ulaşımda kolaylık sağlamaktadır. Uber bu avantajlarından dolayı genelde biz gezginlerin en çok kullandığı ulaşım aracıdır.
- Bir diğer ulaşım aracı da taksi ‘servis’ler. Bu servis taksiler Fas’ta da vardı. Dolmuş mantığı gibi en fazla 3 ya da 5 yolcu alabiliyorlar ve ücret bölüşülmüş oluyor. Yoldan geçerken aniden yanınıza yabancı birileri binebilir şaşırmayın 🙂
Ve son olarak Beyrut şehir merkezine 2 gün ayırmanız hatta 3 olsun diyelim 3 günde şehir merkezi doya doya gezilebilir. Beyrut şehir merkezi dışında gezeceğiniz destinasyonlar için gün ayrımı size kalmış.
Vizesiz Asya Ülkeleri yazımızda vizesiz veya kimlikle gezebileceğiniz Asya ülkelerinin tamamını bulabilirsiniz.
Birlikte nice yollara 🙂