Erasmus Nasıl Yapılır? | 2022 Erasmus Şartları . Bu yazımda size nasıl Erasmus yapılır ve Erasmus şartları nelerdir hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Umarım sizin için faydalı olur.
Erasmus Hakkında – Erasmus Nasıl Yapılır?
Erasmus, Avrupa’da okumanızı sağlayan güzeller güzeli bir programıdır.
Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programı. Eğitim gören öğrenci ve akademisyenler, eğitim amacı ile başka ülkelere giderler ve o ülkelerde eğitimlerine devam eder.
Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlanıyor.
Erasmus programı, üniversiteler arasında ülkeler arası işbirliğini teşvik ederek; öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa’da karşılıklı değişimini sağlayarak; programa katılan ülkelerdeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması ve şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunarak bu amacı gerçekleştirmeye çalışıyor.
Hümanizm akımının öncülerinden ve en büyük temsilcilerinden biri olan Erasmus, Avrupa’nın ortak bir sanat ve bilim çatısı altında birleşmesine yaptığı katkılardan dolayı, çağının eğitim felsefesine olan etkisi ile programa uygun bir isim olarak düşünülmüş.
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2007-2013 yılları arasında yürütülen ve 2014 yılı itibariyle sona eren Hayat boyu Öğrenme Programı kapsamında yükseköğretim alanında sağlanan hibe destekleri önceden, sadece Erasmus dediğimiz program, 2014 yılından itibaren Erasmus Plus olarak anılmaya başlanmış.
Erasmus+ Programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının arttırılması gibi hususlar amaçlanıyor.
Erasmus programı çerçevesinde gerçekleştirilecek bütün faaliyetlerde, taraflardan en az birinin Avrupa Birliği üyesi ülke kurumu olması şartı aranmakta.
Öğrenci staj (Erasmus stajı)hareketliliği gerçekleştirmek isteyen kurumların Genişletilmiş EÜB (Extended EUC) alması gerekmektedir. Bu belgeleri aldıktan sonra, Erasmus Anlaşmalı Üniversiteler listesi arasına girmeye hak kazanır.
EÜB sahibi kurumların Öğrenci ve Personel Hareketliliği faaliyetlerinden yararlanacak bireylerinin sağlaması gereken şartlar şu şekilde:
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları ya da,
Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Türkiye’de bir okulda, meslek okulunda, yükseköğretim kurumunda veya yetişkin eğitimi veren bir kurumda kayıtlı öğrenci olmaları veya ilgili yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde Türkiye’de bir işte çalışıyor olmaları veya Türkiye’de yaşıyor olmaları gerekiyor. Erasmus Programı Resmi Sitesi
Erasmus Ülkeleri – Erasmus Nasıl Yapılır?
Erasmus+ Programı ile birlikte, işbirliği kurulacak ülkelerin sayısı ve coğrafyası genişliyor. Buna göre, her faaliyet türü için değişik olmakla birlikte, aşağıdaki ülkelerle işbirliği yapılması mümkün:
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Bulgaristan
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Güney Kıbrıs Rum Yönetimi
- Hırvatistan
- Hollanda
- İngiltere
- İrlanda
- İspanya
- İsveç
- İtalya
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Polonya
- Portekiz
- Romanya
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
- AB üyesi olmayan program ülkeleri
- Norveç
- İzlanda
- Lihtenştayn
- Makedonya
- Türkiye
Okuduğu üniversitenin ve bölümün, Erasmus Birliği dahilinde olması halinde, her öğrencinin Erasmus yapmaya hakkı var. Bazı Erasmus şartları ne yazık ki yerine getirilmek zorunda. Çünkü, aslında bu hakkı kazanmak ve gidebilmek için, girmemiz gereken sınavlar ve belli başlı başvuru şartları var.
Erasmus Yapabilmek için Gereken Şartlar
- Öncelikle, okuduğunuz bölümün Erasmus programından yararlanabildiğiniz bir bölüm olması gerekiyor. (Her üniversite veya bölüm okuyan, Erasmus’a gitmeye hak kazanabilir diye bir durum söz konusu değil. )
- Lisans, ön lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak gerekiyor.
- Not ortalaması da çok ama çok önemlidir. Erasmus’a başvurabilmeniz için, genelde 4 üzerinden 2.20 veya 100 üzerinden 70 puanlık bir not ortalamanız olması istenir.
- Yüksek lisans veya doktora öğrencilerinin en az 2.50 veya 75 puanları olmaları gerekiyor.
- Erasmus programı şartlarını yerine getirdikten sonra, üzerine bir de sınava girmeniz gerekiyor. Çünkü, Erasmus yapmak istediğiniz ülkeye (Diyelim Fransa olsun.) sizin gibi gitmek isteyen bir çok kişi olabilir. Her başvuru yapan değil, belirli kontenjan dolacak şekilde, en iyi ortalaması olanlar öncelikle Erasmus’a gitmeye hak kazanır.
- Genellikle 6 ay veya 1 sene önceden, okul yönetimi Erasmus şartlarını göstermek amacıyla panoya ilan asarlar. Oradan, hangi ülkeye kaç kişinin gideceğini, Erasmus başvuru şartlarını ve yapılacak olan sınavın tarihini görebilirsiniz.
- Şartları yerine getiren herkes, sınav günü Erasmus sınavına katılır. Erasmus soruları, genel yetenek ve ingilizce/diğer diller sınavı şeklinde olabilir. Erasmus sınavı sonucunda, sınavın ortalaması ve not ortalaması alınarak, ilgili bölümde okuyan herkesin puan sıralaması genelde bildiğim kadarıyla okuldaki panoya asılıyor.
- Bu puanlara göre, herkes tercihde bulunur ve en iyi puan ortalaması olan, ilk tercih hakkını elde eder. Erasmus’a gitmeye hak kazanan herkes, tercih sırasına göre tercihlerini yaptıktan sonra, okul yönetimi tarafında gerçek ve yedek kazananlar okuldaki duyuru panosunda ilan edilir. Bundan sonra yapılması gereken ise, Erasmus’a gitmek için gerekli belgeleri toplayıp, hayaller kurmaya başlamaktır.
Avrupa ve Dünya Çapında Yaşamak, Eğitim Almak, Çalışmak ya da Gönüllülük Projeleri ile ilgili tüm yazılar için; Tıklayın