Azerbaycan’da Görmeniz Gereken 7 Şehir
En Güzel Azerbaycan Şehirleri | Azerbaycan denince genelde akla gelen ilk şehir Bakü oluyor. Ama Azerbaycan’ın tarih kokan diğer şehirleri de çok güzeldir. Özellikle seçtiğim 7 güzel şehri size kısaca anlatmak istiyorum ve hepinize bu güzellikleri gezip görmenizi tavsiye ediyorum. İşte Azerbaycan’da Görmeniz Gereken 7 Şehir . Daha önce yazdığım Bakü yazısının linkini de aşağıya bırakıyorum.
1. Gence
Beşinci yüzyılda kurulmuş Gence Azerbaycan’ın ikinci büyük şehridir. Bakü’den 358 km uzaklıkta olan Gence, Bakü gibi farklı mimarisi ve tarihi yerleri ile dikkat çekiyor. Gence’ye Türkiye’den direkt olarak sadece İstanbul’dan uçakla gidebilirsiniz.
Gence’de görmeniz gereken yerler: En eski mekanlardan olan Han Bağı, Dünya’nın en büyük 5 parkından biri olan Haydar Aliyev Parkı, Cavadhan Sokağı, Göygöl, Maralgöl, Nizami Türbesi, tamamı 50.000 adet cam şişeden ve deniz taşlarından yapılmış iki katlı ‘Butulka Ev’ (Şişe Ev), Şah Abbas Kervansarayı v.s. Manzara fotoğrafları çekmeyi sevenlere ise özellikle şehirden 30 km uzaklıkta olan Göygöl ve Maralgö’e gitmelerini tavsiye ederim.
Gence’ye giderseniz çok lezzetli yemekleri ve tatlıları sizi bekliyor olacaktır. Özellikle Gence baklavasından yemenizi öneririm.
2. Lenkeran
Bakü’ye 282 km uzaklıkta olan Lenkeran Azerbaycan’ın güneyinde, İran sınırında olan bir şehirdir. Aynı zamanda Talış Dağları ve HazarDenizi ile sınırlanan bu bölge Azerbaycan’ın gözde şehirlerinden biridir. Buraya Bakü’den otobüs veya trenle ulaşım mümkündür.
Bu bölgede gezilip görülecek yerler: Manzara fotoğrafları çekmeyi sevenler için Talış Dağları, Xanbulan Su Anbarı, Masallı rayonunda yerleşen Vileş çayı, tedavi amaçlı olan İstisu, Masallı şelalesi, yerin altından çıkan metan gazı nedeniyle sürekli yanan Yanardağ, Astara rayonunda yerleşen Yanarbulak v.s.
Lenkeran balık yemeklerinin daha çok olduğu, kendine özgü mutfağıyla diğer bölgelerden seçiliyor. Lenkeran’a giderseniz balık levengisi yemeden dönmeyin derim. İçi ceviz ve soğandan ibaret olan bu yemek oldukça lezzetlidir. Lenkeran narcenciye meyveleriyle de meşhurdur. Narenciye meyvelerinden özellikle feyhoayı denemenizi tavsiye ediyorum. Türkiye’de bu meyveden hiç görmedim, var mı bilmiyorum.
Çayıyla Dünya çapında ünlü olan Lenkeran ahalisinin çoğu geçimini, çay üretiminden kazanıyor. Lenkeran’dan hediye olarak buranın çayını sevdiklerinize götürebilirsiniz.
3. Şeki
18. yüzyılda kurulmuş Şeki, Azerbaycan’ın en kadim şehirlerinden biridir. Bakü’den 300 km uzaklıkta olan şehir Azerbaycan’ın kuzeyinde yer alıyor. Tarihi yapısıyla, doğasıyla yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettikleri şehirlerin başındadır. Şeki sanki orman içinde kurulmuş bir şehir gibidir.
Türkiyeyle kıyaslarsak, ahalisinin kendine özgü lehçesi, kendi espiri anlayışı ve değişik fıkralarının olması bakımından Şeki ahalisini Karadenizlilere benzetiyorum.
Şeki’ye gidince görmeniz gereken yerler: Şeki Kalesi (Narınqala), Şeki hanlarının yaz sarayı olan ‘Han Sarayı, Aşağı ve Yukarı Kervansaraylar, Han Camisi, Ömer Efendi Camisi, Cuma Camisi, Albaniya’nın tarihi mimarilerinin bulunduğu ‘Kiş Köyü’, ‘Gelersen-Görersen’ kalesi v.s.
Şeki’de ne yenir derseniz, düşünmeden ‘Piti’ derim. Güveçte pişirilen Piti, Şeki’nin en meşhur yemeklerinden biridir. Etli, nohutlu, sebzeli yemek olan Pitinin pişme süresi yaklaşık 5-6 saati buluyor. Ve tabii ki bu yemeğin üzerine Şeki’nin özel baklavasını yemenizi tavsiye ediyorum. Pirinç unundan hazırlanan bu baklava Azerbaycan’ın en gözde tatlılarından sayılır.
4. Qusar
Bakü’den 182 km uzaklıkta olan Qusar da Azerbaycan’ın en güzel ve kadim şehirlerinden biridir. Hem kışın, hem yazın gidilebilinecek Qusar, tarihi yerleriyle ve muhteşem doğasıyla dikkat çekiyor.
Qusar denince akla gelen ilk yerlerden biri, yüksekliği 4243 m olan Şahdağ ve Şahdağ Turizm Merkezi’dir. Yazın muhteşem manzarasıyla, keyifli ve eğlenceli birçok imkanlarıyla, kayak yapma merkeziyle yerli ve yabancı turistlerin dikkatini üzerine çekmektedir.
Qusar’da görmeniz gerek diğer yerler: tamamı 26 evden oluşan, Koşa Şelalesi’yle ünlü Laza köyü, Şahdağın eteğinde bulunan Eniğ Köyü, pehlivanları ile meşhur olan Hezre Köyü, Sudur kKöyü, Hindistan’dakı Taç Mahal’a benzediği için böyle adlandırılan Qusar’ın Taç Mahalı, en önemli tarihi anıtlardan sayılan Şeyk Cüneyt Türbesi, yüksekliği 4466 m olan Bazardüzü dağı v.s.
5. Quba
Bakü’den 168 km uzaklıkta olan Quba, Büyük Kafkas’ın – Şahdağ’ın kuzey-doğu yamaçlarında, Qudyalçayın sahilinde yer alıyor. Elmasıyla meşhur olan Quba aynı zamanda halı merkeziyle de ün kazanmıştır.
Quba’da görmeniz gereken yerler: deniz seviyesinden 2350 metre yükseklikte, Dünya’nın en yüksek yerleşkelerinden olan Hınalık Köyü, yüksekliyi 60 metre olan Afurca Şelalesi, Qudyalçay’ın taş kayaları delip geçmesi sonucunda yaranan Doğal Minare, Çenlibel Gölü, 4 yanı ormanla çevrili olan Qeçreş Köyü, 2 dağ arasında yerleşen Tengealtı v.s.
6. Qebele
Bakü’den 218 km uzaklıkta olan, Azerbaycan’ın eski şehirlerinden biri Qebele de turistlerin en çok görmek istediği yerlerden biridir.
Qebele’de görmeniz gereken yerler: Vendam, Qemervan, Yengice, Nohurqışlaq, Bum, Hemzeli, Durca, Bunut, Nic köyleri; Demiraparançay, Türyançay, Tikanlıçay, Bumçay, Vendamçay; Mucuk ve Yedi Güzel Şelaleleri, deniz seviyesinden 700 m yükseklikte olan muhteşem manzaralı Nohur gölü, Tufan dağ, Yaz-Kış turistik merkezi v.s.
7. Şamaxı | Azerbaycan’da Görmeniz Gereken 7 Şehir
Bakü’den 123 km uzaklıkta olan Şamaxı (Şamahı) da Azerbaycan’ın en eski ve tarihi şehirlerinden biridir. Deniz seviyesinden 749 metre yükseklikte olan şehir, Kafkas Dağları’nın güney-doğu yakalarında yer alıyor. Azerbaycan’da, Şamaxı insanları misafirperverlikleriyle de tanınıyorlar. Şamaxı
Şamaxı’da gezilecek yerlerden biri muhteşem doğası olan Pirqulu Köy’üdür. Pirqulu’da kışın kayak yapmak, yazın atla gezinti yapmak mümkündür. Burada özellikle görmeniz gereken yer Azerbaycan’ın tanınan matematikçi, fizikçisi, astronom Nesreddin Tusi’nin adına olan ‘Şamaxı Astrofizik Rasathanesi’dir. Dünya’da 5 ülkede bulunan 85 tonluk teleskop da burada kurulmuştur.
Burada görmeniz gereken diğer tarihi yerler ise: VIII-X yüzyıla ait Cuma Cami’si, XIII-XIV yüzyıla ait Pirmerdekan Türbesi, XIII yüzyıla ait Şahhendan Türbesi, 7 türbeden ibaret olan Yedi Gümbez Kompleksi, Safari parkı v.s.
Ve son olarak söylemek istiyorum ki, Azerbaycan’da Görmeniz Gereken 7 Şehir yazımda anlattığım şehirler sadece benim gezip gördüklerimdir. Azerbaycan’ın daha nice gezilip görülmesi gereken yerleri vardır. Bunlardan Qax, Zaqatala, İsmayıllı, Gedebey, Naxçıvan Muhtar Respublikası ve başqalarını da görmenizi tavsiye ediyorum, iyi gezmeler diliyorum…
Lale Tunca
Azerbaycan’da Nevruz Bayramı yazımız için tıklayın.
Eklemek istediğiniz birşeyler veya sorularınız varsa, lütfen yorum olarak bırakın.
1 Yorum
Ülkemizde ve dünyada ne kadar güzel yerler var. Hepsini görmeye çalışsak ömrümüz yetmez herhalde 🙂