Fatih Gezi Rehberi
İstanbul, adına şiirler yazılan, şarkılar bestelenen bir şehir. Tarih boyunca defalarca kuşatılan ama fethedilemeyen yedi tepeli bu şehre kimler geldi ve şehirden kimler geçti..
Muhteşem tarihi, muhteşem padişahları ile sanatın neredeyse her dalına konu olan ve dünya başkenti olma özelliğini koruyan yârim İstanbul’un tarihi izlerini en iyi şekilde görebileceğimiz, adını İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’ ten alan ilçesi Fatih’te 6 farklı tarihi ve görülesi mekanı sizler için derledim.
Belki bir çoğunuzun gittiği belki de gitmediği ve yahut önünden geçtiği ama görmediği, göremediği yerler arasında olabilir bu tarihi mekanlar.
Kadınlar Pazarı
İstanbul’un tarihinde önemli su kemerlerinden biri olan Bozdoğan Su Kemeri’ nin surlarının altında konumlanmış olan kadınlar pazarı 1908 ‘de 1500 evin yandığı Zeyrek-Çırçır yangını sonrasında yapılan çalışmalarla bir sokak ve küçük bir meydan olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
Kadınlar pazarının ismi ile ilgili iki farklı rivayet bulunmaktadır. Bu rivayetlerden ilkine göre; esir ticareti Osmanlı zamanında yasal bir meslek sayıldığı için esir olan kadınlar burada satılırdı. Bu nedenle Kadınlar Pazarı olarak adlandırıldığı dile getirilmekte.
Diğer bir rivayete göre de; eskiden zenginler satılmayacak olan sebze, meyveler yoksul kadınlar tarafından toplanıp çeşitli semtlerde satılır kazanç elde edilirdi. Bu semtlerden biri de kadınlar pazarı.
Şimdi gittiğinizde göreceğiniz Kadınlar Pazarı’nda ise Siirtli büryan lokantaları ile ün yapmış bir pazar bulacaksınız. Gözünüz belki bir kadın esnaf arayacak olabilir ama maalesef bulmanız imkânsız. Büryan lokantaların çoğunluğundan dolayı esnaf erkek egemenliği altında 🙂
At Pazarı
Adından anlayacağınız gibi Osmanlı döneminde at satılan bir pazar yeri olarak kullanıldığı için at pazarı olarak anılan uzun bir cadde. Şimdiki hali yenilenmiş ve güzel kafelere dönüştürülmüş tarihi ahşap evlerin bulunduğu Fatih semtinin Cihangir’i ; At Pazarı.
Zeyrek Cami
Zeyrek ismiyle olarak bilinen bu semt, ismini kiliseden camii ye çevrilen Zeyrek Camii’nden alır. Eski adı Pantokrator Manastırı Kilisesi, Ayasofya’dan sonra ayakta kalabilen eski bir kilisedir. Haliç gören bir tepenin üzerinde bulunur.
Geniş bahçesi ve tarihi motifleri ile görülmeye değer bir Bizans yapısıdır.
Kanlı Kilise – Fener Rum Patrikhanesi
İstanbul’da bulunan bir Ortodoks kilisesidir. Camiye çevrilmeyen tek kilise unvanına sahip olma özelliği taşıyor. Diğer adı Moğolların Meryem’i dir. Kanlı kilise Balat Fener Rum Ortaokulu ve Lisesi olan kırmızı binanın arka tarafında bulunan Tevkii Cafer Mektebi Sokak’ta bulunmaktadır.
Halka açık olmayan kilise yüksek duvarlar arkasında olduğu için sadece çevresi gezilebiliyor fakat okul olan kısmını özel izin veya ayin olmadığı zamanlarda belirli saatler de girip ziyaret etme şansınız olabiliyor. Fatih ilçesinin Balat semtinin en önemli yapıları arasında olmakla birlikte bütün Ortodoks kiliselerinin çatısıdır. Ortodoks kiliseleri Fener Rum Kilisesi’ni doğum yeri olarak kabul ederler.
Mimar Sinan Türbesi
Kanuni Sultan Süleyman’ın baş mimarı olan ve Türk mimari tarihinin en önemli ismidir. Modern mimaride hala bir mihenk taşı olarak anılan Mimar Sinan, 9 Nisan 1588’de İstanbul’da vefat etmiştir. Mimar Sinan’ın kabri Süleymaniye Camisi karşısında yer alan üçgen alanda yer almaktadır.
Mimar Sinan’ın geride bıraktığı birçok eseri bulunmakta bunlardan en önemlisi ve ‘’ustalık eserim’’ dediği 86 yaşında yapmış olduğu Edirne’de bulunan Selimiye Camii’dir. Diğer eserleri arasında kervansaray, mahzen, darüşşifa (hastane), su yolu, 8 köprü, cami, medreseler, bize bırakmış olduğu yüzlerce eserlerinden sadece bazılarıdır.
Kariye Camii
Eski adıyla Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi; şimdilerde burası da camiye dönüştürülen kiliseler arasında kendi yerini buldu. Fatih Edirnekapı’da yer alan Kariye Camii Mozaikleri ile ünlüdür. Kariye Camii 1948 yılında Müzeler İdaresi’ne bağlı Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzelerinden birisi olma özelliği taşımakta ve 2019 yılında tekrar camiye dönüştürülerek ibadete açıldı.
Diğer yazılarım a buradan ulaşbilirsiniz.
Daha fazlası için Instagram’da takip edebilirsiniz… cigdemmmky
Sevgilerimle,
Çiğdem