Mısır Giza Piramitleri Rehberi. 4 Adımda Giza’yı beraber keşfedelim… Kahire’deki en önemli ve turistik yapılardan olan Piramitlerim sırrı hala çözülememekle birlikte neden ve niçin yapıldığı da kesin olarak bilinmemektedir. Tarihi yaklaşık M.Ö 4000’lere dayanan bu gizemli yapılara yapacağımız yolculuk sizleri o yıllara götürecek.
Giza Piramitlerini görmek çoğumuzun çocukluk hayalidir. Özellikle Mumya filmlerinden çok etkilenip bir gün burada olacağımı biliyordum ve sonunda bu eşsiz mekanları görmeyi başardım. dedim. Haydi birlikte gizemli bir yolculuğa çıkalım.
1.Mısır Giza Piramitlerine Nasıl Gidilir ?
4 Adımda Giza Piramitlerini keşfediyoruz. Sanıldığının aksine Giza Piramitleri çölün ortasında değil Kahire’nin göbeğinde bulunuyor. O yüzden ulaşım kolaylıkla sağlanabilmekte. Kahire merkezden Giza Piramitleri’ne ulaşmanın en hızlı ve en sıkıntısız yöntemi UBER kullanmak. Ortalama 70 EGP (60 tl / 2021) civarında tutuyor. Kur farklarını hesap etmeyi unutmayın gitmeden lütfen.
Toplu taşıma seçeneklerinden metro ile gitmek isterseniz, metro durağının isminin Giza olması sizi yanıltmasın. Buradan piramitlere 9 km mesafe bulunuyor. Metro ile burada inilip taksi ile de devam edilebilir ancak fiyatlar zaten uygun olduğu için şehir merkezinden direkt taksiyle gitmenizi tavsiye ederim. Metro için de biniş karları hemen metro kapısı girişinde satılıyor ve fiyatı 5 EGP (4,40 tl) idi.
Metrolar için şunu da eklemekte fayda var. Kadın ve erkek vagonları ayrı bulunuyor. Treni beklerken hangi vagonun önünde beklediğinize dikkat edin. Kadın vagonlarına erkekler binemiyor ama erkek vagonlarına kadınlar da binebiliyor ama bunu tercih etmemenizi öneririm. Tecrübe ile sabit olup taciz edilmeniz kaçınılmaz bir gerçek maalesef ki.
2.Mısır Giza Piramitleri Giriş Ücreti Nedir ?
“Giza Platosu” olarak adlandırılan alan olan yere genel giriş için ödenen ücret 120 EGP(100 Tl – 2021). Burada turistlere ayrı giriş ücreti, Mısır vatandaşlarına ayrı giriş ücreti talep ediliyor. Halktan birine sizin için bilet almasını isteyebilirsiniz. Yanımızda arkadaşımız olduğundan ondan rica etmiştik. Bu şekilde daha uyguna giriş yapmış olduk. Bu olay sadece Piramit girişinde değil nerdeyse her müze ve ören yerinde aynı.
En büyük piramit olan Keops Piramidi’nin içine giriş ücreti ise 300 EGP.Eğer Keops Piramidi’nin içine girecekseniz 400 EGP’ye kombine bilet satıyorlar. Bu bilet genel giriş, Keops Piramidi’nin içine giriş ve Boat Museum’u kapsıyor. Burada benim tavsiyem sadece genel giriş için para vermeniz. Çünkü Keops Piramidi’nin içi tamamen hayal kırıklığı. Giriyorsunuz ama içerisi bomboş sadece taş ☹
3.Piramitler Bölgesinde Dikkat Etmeniz Gerekenler | Mısır Giza Piramitleri Rehberi
Bilet kontrolden geçtikten sonra heyecandan elim ayağıma dolaşsa da etrafa baktıkça sevinçten çıldıracak gibiydim. Girişten sonra piramitlere varmak için uzunca bir yürüyüş mesafesi var. İsterseniz yüreyebiliyorsunuz isterseniz de develere binip piramitlerin olduğu yere kadar gidebiliyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken şey pazarlık etmek. Deveye binmek bence çok da gerekli değil ama çok sıcakta yüremek istemiyorsanız deneyebilirsiniz. Bu yolculuk için 100-200 EGB gibi fahiş fiyatlar söylüyorlar. Turizm bölge halkının en önemli geçim kaynağı olduğundan biri size fotoğrafınızı çekebilir miyim dediğinde ya da siz onların yardımı ile fotoğraf çektirmek isterseniz, çektikten sonra para isteyeceklerdir. Mesela biri burada fotoğraf daha güzel çekiliyor demişti ve oraya gidip kendimiz çekmemize rağmen ben size burayı gösterdim diye bizden para istemişti😊Bu yüzden bunlara dikkat ediniz.
Bu yolda karşımıza çıkan ilk yapı Büyük Piramit ya da Keops (Khufu) Piramidi‘dir. Dünya’nın 7 harikasının günümüzde ayakta kalan son yapısı olan Keops Piramidi’nin içine yukarıda bahsettiğim gibi giriş mümkün. Bunun için 300 EGP istiyorlar.
Eğer giriş yapacaksanız 400 EGP verip kombine bilet almanız daha iyi. Sonuç olarak, giriş yaptığınızda sadece bir taş ile karşılaşacağınz için tercihi size bırakıyorum.
Keops Piramidi’nden sonra en büyük ve en geniş piramit ise Kefren (Khafre) Piramidi. Bu piramidin Kefren Piramidi olduğunu ucundaki koruyucu maddenin hala görünmesinden anlıyorlar.
Giza Platosu’nun diğer giriş-çıkış kapısına yakın bir yerde, insan başlı aslan heykeli olan Sfenks heykeli bulunuyor. Sol arka tarafında göreceğiniz küçük piramit ise üç önemli piramidin sonuncusu olan Mikerinos Piramidi‘dir. Ölmeden görülmesi gereken yerlere bir çentik daha atıyoruz 😊
4. Pazarlık Yapmaktan Çekinmeyin
Giza Piramitleri’nin bulunduğu alanda yani bilet kontrolü yapılan yerden sonra girer girmez seyyar satıcılar ve kendini rehber gibi tanıtmaya çalışan kişiler hemen size resmen yapışıyor. Yukarıda anlattığım olaylar gibi durumlar olabiliyor. Bu çoğu zaman rahatsız edici boyutta olduğu için kendimce bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
Öncelikle, tüm Giza Platosu boyunca bilet kontrolü yalnızca bir kez yapılıyor. O da ilk girişteki yer. Dolayısıyla kendini rehber ya da resmi görevli diye tanıtan bir sürü kişi olacak. Sakın biletinizi göstermeyin ya da onlara vermeyin. Görmezden gelip yolunuza devam edin.
Giza Piramitleri’ne sabah açılış saatine yakın bir zamanda gidin. Bu sayede hem tur otobüslerinden hem de öğlen sıcağından bir nebze kurtulmuş olursunuz. Yine de yanınızda bolca su bulundurmayı unutmayın. Çünkü içeride herhangi büfe ya da ona benzer şeyler bulunmuyor. Fakat piramitlere girmeden yeme içme yerleri mevcut. Acıkırsanız oralardan yiyebilirsiniz.
Deve gezintisine çıkacaksanız lütfen pazarlık yapın. Başta Mısır para birimi olarak anlaşıp sizden sonra dolar isteyebiliyorlar. Vermezseniz indirmeyebiliyorlar. Tavsiyem zaten yürüme mesafesinde olan yerler olduğundan kesinlikle onlarla muhatap olmayın.
Mısır ile ilgili diğer yazılarımız için tıklayın | Mısır Giza Piramitleri Rehberi ,
Instagram hesabımda daha ayrıntılı paylaşımlar sizleri bekliyor.
Yollar size uğur getirsin…
Yorum yapılmamış
Çok güzel anlatım olmuş girişte bilet alımında çok yoğun sıra var mıydı? Çok beklendiniz mi?