Merhabalar. Seyahat temalı bir kafede bir yazı görmüştüm: “Yol Öğretir!” Evet. Gerçekten yol öğretir. Çünkü seyahatler bizi konfor alanımızın dışına çıkarır. Kendi evimizden, şehrimizden ve alışkanlıklarımızdan uzaklaşırız. İnsanı geliştiren, insana öğreten işte bu konfor dışı zaman dilimleridir. Hatta belki bu konfor alanının dışına çıkma durumu; gezdiğimizden, gördüğümüzden çok daha fazla öğretir.
Esaslı gezginler bilir ki zaman zaman geceyi havaalanında, tren garında, yolda geçirmek de seyahatin bir getirisidir. Yabancı otellerde, evlerde kalabiliriz. Uçağa sadece kabin boy çanta almaları sebebiyle azıcık eşyayla uzunca bir süre idare etmek durumunda kalabiliriz… İşte böyle durumlarda seyahatlerimizde kişisel bakımımızı nasıl sürdürebiliriz bu yazıda onları yazıyoruz. Seyahatte Kişisel Bakım nasıl olmalı?
Kozmetik Ürünlerin Organizasyonu
Öncelikle seyahatlerimde bütün kozmetiklerimi 50ml’lik şişelerde hava geçirmez küçük çantalarda organize ediyorum. Bu çantaları kozmetik mağazalarında bulabilirsiniz. Bazı ürünlerin kendi şişeleri zaten 50ml altında olabiliyor, onları direk öylece alıyorum.
Kozmetik miktarına göre çanta sayısını azaltıp artırabiliyorum. Örneğin iş seyahatlerine makyaj malzemeleriyle birlikte 4-5 çantaya böldüğüm bile olabiliyor. Çantaları temel olarak şu şekilde hazırlıyorum: Islak çanta, duş sonrası çantası, genel bakım çantası, makyaj çantası.
Islak Çanta – Seyahatte Kişisel Bakım
Bu çantayı duşta kullandığım, ıslanan ürünler için kullanıyorum. İçerisinde genelde şampuan, saç kremi, duş jeli (pratik olmasına karşın ben pek tercih etmiyorum), sabun ve yüz temizleyici oluyor. Ürünleri yine 50ml’lik ambalajlarda şişeliyorum. Sabunun kullanımı biraz özen istiyor. Islakken bir peçeteyle kurulayıp başka bir poşete sararak ya da kutulayarak kullanıyorum. Ürünleri yeniden çantaya koymadan kurulamak iyi oluyor.
Duş Sonrası Çantası
Bu çantaya duş sonrası lazım olacak kozmetiklerimi koyuyorum. Yüz toniği, yüz kremi, göz kremi, saç serumu (vs. ne kullanıyorsanız) ve saç şekillendirici ürünümü koyuyorum. Hepsinin bir arada olması baya kullanım kolaylığı sağlıyor. Bu ürünlerin ambalajları genel olarak küçük oluyor o yüzden direk kendi ambalajlarında alıyorum ama büyük olanları yine küçük şişelere alabilirsiniz.
Genel Bakım Çantası
Gün içerisinde herhangi bir saatte herhangi bir an lazım olabilecek ürünlerin olduğu çanta. Bunun içerisinde diş fırçası, diş macunu, parfüm, deodorant, güneş kremi gibi gün içinde birkaç kez kullanabileceğim ürünler oluyor. Kolay ulaşılabilir bir yere koyuyorum genelde. El çantanıza bile alabilirsiniz. Zaten ml olarak küçük ürünler oluyorlar ama 50ml üstü ürünleri yine kutulayabilirsiniz.
Makyaj Çantası
Gezme, görme odaklı kültürel seyahatlerimde makyaj yapmayı ben pek sevmem. Yüzüme ağırlık yapıyor ve değerli vaktimden çalıyor gibi hissediyorum. Ama söz konusu iş seyahati olunca….
İş seyahatlerinde makyaj kısmı devreye giriyor. Size şu ürün bu ürün diye listelemeyeceğim, herkesin düzeni kendine göredir. Fakat bir öneride bulunabilirim. Gitmeden önce ne yapacağınızı düşünürseniz yanınıza gereksiz kalabalık almazsınız. Ben sade, nude makyaj tercih ediyorum. Bütün kıyafetlere uyuyor, pratik ve şık duruyor. Toz ürün olarak yanıma bir tek kontur paleti alıyorum, yüz makyajımı ve göz makyajımı ikisini birden tek ürünle halledebiliyorum.
Yüz temizleme jelimle makyajımı temizleyebiliyorum ama sizin ürününüz o işe yaramıyorsa bir de makyaj temizleyici almayı unutmayın.
Kişisel Bakım Eşyaları
Kozmetik ürünlerin yanında kişisel bakım eşyaları da önemli.
- Yanınıza ufak bir tırnak makası ve törpü alabilirsiniz. Uzun seyahatlerde lazım olabilir. Ben kalıcı ojeden çok memnunum, seyahatten önce yaptırabilirsiniz.
- Pamuk, kulak temizleme çubuğu lazım olabilir.
- Makyaj fırçalarınızın temiz olmasına dikkat edin, duruma göre temizleyici ya da yedek fırça alabilirsiniz.
- Erkekler için tıraş makinası, kadınlar için epilatör gerekli olabilir. Ya da küçük bir jilet de duruma göre iş görür. İp ya da cımbız da uzun seyahatlerde lazım olabiliyor.
- Diğer hijyen ve sağlık ürünleri.
- Saç şekillendirici ya da saç kurutma makinası olarak ben üflemeli şekillendiricileri çok pratik buluyorum. Hem saç kurutup hem fön etkisi yaptığı için iş seyahatlerinde oldukça pratik oluyor. Her çalışan kadının bir tane edinmesi lazım bence. Ama iş seyahati değilse buna vakit harcamaya gerek yok tabi. Hiç uğraşmam, yanıma kurutma makinası bile almam. Ne gerek var?
Kıyafet Seçimi
Söz konusu giyim olduğunda en rahat ve işlevsel kıyafetlerimi tercih etmeye çalışıyorum. Uzun süreler üstünüzde kalacak, o kıyafetlerle kilometrelerce yol tepeceksiniz. O yüzden işlevsellik ve rahatlık bu konuda çok önemli.
- Kışın polar gibi ince, hafif ama sıcak tutan kumaşlar tercih etmelisiniz.
- Yazın hava aldıran hafif kumaşlar tercih edin. Hatta mümkünse biraz kapalı olsunlar. Güneş yanığı olup acı çekmek istemezsiniz.
- İş seyahatlerinde maalesef yapacak bir şey yok, mümkünse ütü gerektirmeyen triko elbise gibi kıyafetler tercih etmeye çalışın, yoksa kıyafetlerinizi gider gitmez dolabınıza asın, ütüleri bozulmasın.
Ayakkabı Seçimi
Yanınıza mutlaka bir yedek ayakkabı alın, mantar vs bir sorunla karşılaşmamak için ya da ayakkabınız ayağınız vuracak olursa yanınızda hafif ve rahat bir yedek bulundurun. Hatta mümkünse ayakkabılarınızı günlük değişimli giyin. Sürekli aynı kapalı ayakkabıyı giymek sağlık sorununa sebep olabilir.
İş seyahatlerinde ise resmi ayakkabılarınızı yanınıza alın sadece gerektiğinde giyin. Tüm gün o rahatsız ayakkabıları çekmek zulüm olmasın. Yanınıza bir paket yara bandı da alın. Ne olur ne olmaz.
Çamaşır Temizliği
Yanınıza mutlaka fazla fazla temiz iç çamaşırı ve çorap alın. Kısa seyahatlerde mevcutlarla idare ediliyor fakat uzun seyahatlerde temiz çamaşır sorun olabiliyor. Sırt çantasının da bir kapasitesi var ve bu kapasite özellikle kışlık kıyafetler söz konusu olunca oldukça düşüyor. Böyle durumlarda, temiz kıyafetiniz kalmadığında kaldığınız yerin çamaşır hizmetinden faydalanabilirsiniz.
Kirlenen kıyafetlerinizi ayırmak için yanınıza boş bir poşet alın.
Bonuslar – Seyahatte Kişisel Bakım
- Ben havlu niyetine yanıma peştamal alıyorum. Hem çantada yer kaplamıyor hem nemi iyi alıyor hem de çabuk kuruyor, oldukça işlevsel.
- Küçük hafif bir terliğiniz varsa oldukça kullanışlı olabilir. Kaldığınız yer terlik vermeyebilir ya da o incecik kâğıt gibi terliklerle sorun yaşayabilirsiniz.
- Ufak bir iğne iplik lazım olabilir.
- Yün bir fularım var, küçük hafif bir şey. Boynuma onu alıyorum, üşüyünce omzuma şal gibi alıyorum, hatta uyurken üzerime örtü olarak bile kullanıyorum.
Not: Şarj aletinizi unutmayın.
E bence bir şey kalmadı, çantamız hazır. O zaman haydi iyi gezmeler!
Tek Başına Seyahat için: buraya tık tık.
Instagram hesabım için: sahika.e