Kış Rotaları… Kendi ülkemizde bulunan yaz ve bahar aylarında görmeyi tercih ettiğimiz ülkemizin doğal güzellikleri olan göllerimizi bu kez de kış aylarında kar ile güzelleşen, kartpostallık manzaralar eşliğinde tanımaya ne dersiniz?
Limni Gölü – Kış Rotaları
Gümüşhane’de bulunan göl, çevre düzenlenmesi yapıldıktan sonra tabiat parkı olarak hizmet vermeye başladı. Torul ilçesindeki Zigana köyündeki Limni gölünün bitki örtüsü; ladin, sarıçam, ardıç, köknar, böğürtlen, mor çiçekli orman gülü ve sarı çiçekli orman gülü bitkileriyle çevrili.
Zigana Dağı’nın eteklerinde bulunan Limni Gölü Tabiat Parkı, yağan karın ardından büyük bir bölümü buz tutuğu için burada görsel bir şölen görebilirsiniz.
Van Gölü – Kış Rotaları
Van Gölü volkanik bir set gölüdür. Suyu tuzlu ve sodalıdır. Bu yüzden kış aylarında donma yapmaz. Van Gölü, Türkiye’de bulunan en büyük göl ve dünyanın en büyük sodalı gölüdür.
1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen gölün Doğu bölümünde dört ada var. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adaları. Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahip.
Van kış mevsiminin en zor geçtiği illerden biri. Van’da ismi ile özdeşleşen Van Gölü ile kıyılarının kar altındaki görüntüsü kış mevsimin soğuk yüzünü unutturacak kadar güzel.
Van gölü üzerinde bulunan Akdamar Ada’sı görebileceğiniz en iyi kış manzarasına sahip bir ada. Akdamar adasında Ermenilere ait bir kilise bulunuyor. Yazın olduğu kadar kış mevsiminde de ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Adaya feribotla ulaşım bulunuyor.
Artvin Karagöl
Her mevsim ayrı güzelliği olan Karadeniz, kışın ayrı güzel. Özellikle yaylaları ve gölleri, şelaleleri ile beyaz örtü içinde masalsı diyarları andırıyor. Yeryüzü cenneti olarak bilinen Karagöl, şehirden uzak sakin bir gün geçirmek istediğinizde en güzel rotasyonlardan biri.
Borçka Karagöl dünyanın en güzel göllerinden biri olarak kabul ediliyor aynı zamanda 2002 yılında Bakanlar Kurulu tarafından Tabiat Parkı ilan edilmiştir.
Çıldır Gölü Ardahan –Kars
Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan göl, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölü. Yılın dört mevsiminde yapılabilen balıkçılık özellikle kışın havanın eksi 15 dereceye kadar düşmesiyle birlikte buz kalınlığı gölde 80 santimetreye ulaşır.
Balıkçıların Eskimo usulü buz yüzeyini kırarak balık avladıkları göl, turizm sektöründe ve halkın geçim kaynağı olarak önemli bir etken. Çıldır gölü özellikle Doğu Ekspresi ile yapılan seferler ile Kars’a gidip oradan göle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Burada doğanın muhteşemliğini ve göl üzerinde atlı kızaklarla gezinti şansını yakalayabilirsiniz. Ardahan tarafında göl kenarında ufak bir balıkçı restoranında gölden tutulan Barbus (bıyıklı balık) yiyebilirsiniz.
Abant Gölü Tabiat Parkı – Bolu
Abant Gölü, Abant Dağları üzerinde oluşmuş bir krater ve birikinti gölü. Abant hem günübirlik gezip görmek hem de konaklamak amacıyla tercih edilen çok popüler bir yer. Abant’da diğer göller gibi 1998’de Tabiat Parkı olarak koruma altına alınmış. Abant gölü çevresinde otel ve bungalov konaklama da mümkün.
Abant Gölü çevresinde sarıçam, karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papazkülahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları başlıca ağaç ve ağaççıkları bulunuyor.
Nilüfer çiçekleri ile dolu Abant Gölü’nün etrafındaki yamaçlarda ise Abant Çiğdemi bulunur.
Çivril Işıklı Gölü – Denizli
Işıklı Gölü ya da Çivril Gölü, Denizli ili Çivril Ovası üzerinde yer alan bir tatlı su gölü. Büyük Menderes, Akçay Deresi ve yeraltı suları ile beslenen göl, çeşitli tatlı su balıklarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında nilüfer çiçeklerinin açmasıyla daha çok ziyaretçi çeken göl, kış mevsimi geldiğinde hava sıcaklığının düşüklüğüne bağlı olarak buz tutmakta ve bu özelliği ile buz pateni meraklılarını cezbetmektedir.
Seben Gölü- Bolu
İsmini Seben dağından alan göl, Bolu ilinin en önemli göllerinden birisidir. Dört mevsimde çevresinde yoğun ziyaretçi çeken yapay bir göldür. Seben gölü çevresinde yemyeşil çam ormanları ve yaylaları ile de meşhurdur. Göle bağlı olan en önemli akarsu Aladağ Çayı’dır ve gölde alabalık, sazan gibi çeşitli balık türleri vardır. Etrafında kamp yapma olanakları sağladığı gibi konaklama tesisleri de bulunuyor.
Gölün yapımı sırasında 100m uzağında bulunan caminin zarar görmemesi için yapılan çalışmalar, 2011’de tamamlanarak ibadete açıldı. Yapılan başvuru sonucunda cami, kültür varlığı olma özelliği kazandı. Cami, Seben gölünün sembolü olarak ün kazandığı için ziyaretçilerin en uğrak yeri haline gelmiştir.
Diğer yazılarım için buraya tıklayabilir,
Daha fazlası için Instagram’da takip edebilirsiniz… cigdemmmky
Sevgilerimle,
Çiğdem