Herkese merhaba arkadaşlar, bugün çok fazla heyecanlıyım. Sizleri Türkiye’nin dışında bir yere götürüyorum. Kırgızistan’ı gezip göreceğiz. Bu gezi yazımda Kırgızistan’da ne yapılır, ulaşım, konaklama, yeme-içme, aktiviteler nelerdir gelin hadi hep beraber görelim.
Kırgızistan Gezi Rehberi | 12 Adımda Kırgızistan
Kırgızistan Gezi Rehberi – Nasıl Giderim?
Öncelikle bir pasaport çıkartmanız gerekmektedir. Benim pasaportum öğrenci pasaportu ve sadece gezip görebileceğim süre kadar bana yeterli. Eğer sadece gezmek ve görmek ise 1 yıllık bir pasaport sizin için yeterli olacaktır. Neden Kırgızistan? Arkadaşlar Kırgızistan’a vizesiz gidebiliyorsunuz ve tamı tamına 90 gün vizeniz olmadan gezip görme hakkına sahipsiniz. 90 günün sonunda sizlerden vize isteyecekler geçerli bir mazeretiniz olması gerekmektedir.. İş olur eğitim olur evlilik olur gibi vs. Vize başvurusu için de Ankara ve İstanbul’da Büyük Elçiliklere gitmeniz gerekiyor.
Kırgızistan Gezi Rehberi – Ulaşım
Ulaşım için ben aktarmalı gitmek istemediğimden direkt İstanbul-Bişkek yaptım. Diğer şehirlerden de aktarmalı bir şekilde gidebilirsiniz ve ineceğiniz havalimanı Bişkek. Benim gibi İstanbul Bişkek olarak bir bilet almanızı tavsiye ederim. Bişkek’e direkt uçuşu olan havayolları Pegasus, Türk Hava Yolları ve Kırgızistan merkezli havayolu Avia Traffic. Havalimanında indikten sonra ise ticari taksiler bulunmaktadır.
Toplu taşıma araçlarını burada görmedim. Yine de size kolaylık olması açısından daha farklı bir önerim var; araç kiralamak. Kaç gün kalacaksanız ve hangi aracı istiyor iseniz ona göre fiyatlar çıkıyor. 20 dolardan başlayıp 120 dolar civarına kadar çıkıyor bu fiyatlar. Hem şehir içinde daha rahat ulaşım sağlayacağınız hem de sizi daha rahat ettirecek yöntem, araç kiralamak olur. Carforrrent ya da Adventurecarrent araç kiralamada sıklıkla kullanılan şirketleri.
Kırgızistan Gezi Rehberi – Konaklama
Öncelikle düşük maliyetli otelleri söylemek istiyorum. Bişkek merkezde düşük maliyetli oteller yaklaşık olarak 70-80 Türk lirasına denk geliyor
Orta düzeyde oteller 120Tl den başlayıp 500’lere kadar çıkmakta.
Lüks otel tercihim değil çünkü gezmeye geliyoruz ve konaklamaya bu kadar para yatırmak benim gibi öğrencilerin zararına olur. Fakat lüks oteller de 600 TL’ den başlayıp 1500 ve üstüne kadar daha da çıkmaktadır.
Ama size tavsiyem ne olur söyleyeyim mi ? Hem o kadar keyifli doğal hem de cana yakın Kırgız halkı ile iç içe olabileceğiniz bir konaklama yeri. Yurtlar var gerçek yurtlar ve turistlik yurtlar diye. Turistlik yurtlar biraz daha modern yapımda olmasına karşın gerçek yurtlar da şu şekildedir.
Göçebe hayat vardır bilir herkes çadırlar kamplar vs. Tam olarak doğanın içinde dört bir yanın dağlarla çevrili olan Kırgızların konaklama yerlerinden birisi. Yazın Kırgızların çoğu bu şekilde boz-üyler denilen yurtlar yani çadırlarda konaklamaktadır.
Doğal ortam samimi insanlar samimi bir yerleşim yeri. Tabi ki kışın gidiyor iseniz sıfırın altında sıcaklıklarda gidip de yurtlarda kalmayın. Turistlik yurtlar uygun olabilir bu soğuk havalar içinde. Buralara bayılacaksınız arkadaşlar buralara gerçekten bayılacaksınız tanrı dağlarında muhteşem doğanın içinde. Haydi gelin bir de buranın yemek kültürüne gidelim tadalım.
Kırgızistan Gezi Rehberi – Yemek Kültürü
Yemek kültürü olarak bana bayağı Asya kıtasını anımsattı Kırgızlar. Nerdeyse bütün yemekleri etli arkadaşlar ben aslen Adanalıyım ve burayı sevdim. Biraz bahsedeyim yemeklerinden bakın ;
Kurdak; patatesli ve etli bir yemektir. Boorsak; Türkiye’nin pişisinin aynısı sadece Kırgız pişisi. Ve her zaman duyduğumuz kımız! Kımız bir at sütüdür arkadaşlar. Eski Türk tarihine dayanan ve günümüze kadar ulaşan bir içecek bu at sütü ve de içinde %5 alkolü vardır. Şaşlık; çöp şiş şeklindedir ama işin garip tarafı tencere de pişiriyorlar şaşlık koyun etiyle yapılıyor, geldiğiniz zaman şaşlık yemenizi de tavsiye ederim.
Kırgızların en önemli yemeği beş parmak bu ise etli erişteli ve patatesli bir yemektir. Kırgızların ulusal yemeğidir beş parmak. .Tüm düğünlerde ve önemli günlerde beş parmak dağıtılır.
İnternet ve Telekomünikasyon
Burada sim kartlarını marketlerden bile satın alabilirsiniz arkadaşlar ben bir süpermarketten aldım. Market diye geçmiyor tabi ki ismi farklı. Kamuk denmektedir marketlere. Bu kamuklardan sim kartı ve internet için kartlar satın alabilirsiniz. 4G sadece Bişkek’ de ve Oş’ da çekmektedir. Kırgızista’nın genel olarak havaları hep soğuk olduğu için diğer şehirlerinde hava şartlarına göre 2G’ye kadar düşmektedir sinyallerin çekmesi maalesef ki.
Hediyelik Eşya Nereden Alınır?
Bişkek’de Dorgoy pazarı bulunmaktadır. Kırgızistan’da keçe yapımı bayağı meşhur arkadaşlar. Bu pazardan da el işi keçe tarzı hediyelikler sıklıkla göreceksiniz.
Gezilecek Yerler
Arslanbob’ta Atla Kayak Yapmak
Kırgızistan bildiğimiz üzere buz gibi bir memleket dostlarım. Dört bir yanı tanrı dağlarıyla çevrili olan ve her bir köşesi kar olan bu memlekette Arslanbob’ta atla kayak yapmadan dönmeyin. O kadar şahane ki. Zaten sizlere her yazımda atlara olan aşkımı vurgulamadan geçmiyorum.
Tabi ki de kayak yapacağınız vakitte kar atların hızını kesmeyecek ve onlara zarar vermeyecek bir seviyede olması gerekiyor. 2,5 metre bir atın sırtına çıkıp kayak yapmak bir kayak merkezine gidip kayak ekipmanlarıyla kaymak gibi değil. Bu hissiyatı kendiniz yaşamalısınız. Buraya ulaşımınız Bişkek üzerinden oluyor. Tur düzenliyorlar ve iletişime geçip tura katılabilirsiniz.
Konum olarak Arslanbob, Bişkek’ e 700 km uzaklıkta. Tek kişi için kayak / snowboard kiralama, ulaşım, yemek, rehber dahil yaklaşık 100 dolar. Kurlar bu sıra devamlı değiştiği için size tam fiyat veremiyorum çünkü bu meblağ eskiden iki kişilikti. Yine de buralara kadar gelip buranın meşhur aktivitesini yapmadan dönmeyin.
İmkanınız var ise tanrı dağlarında at safarilerine dahi gidebilirsiniz ben at safarilerine katılamadım o yüzden size bu konu hakkında tam bilgi veremeyeceğimden at ile kayak kısmında safarisine de değinmek istedim.
Issık Göl
Issık Gölü’ ne ulaşım için Bişkek’in içinden kalkan otobüslere binmeniz gerekmektedir. Bişkek’in Karakol şehrinde yer alan Issık Gölü ‘nün devasa bir büyüklüğü vardır. Türkiye’de ki Van Gölü ‘nden daha büyük olduğunu sizlere söyleyebilirim. Etrafı orman ve dağlarla çevrili. Gölün etrafında ise konaklamak için oteller bulunmaktadır.
Bu göl ticari amaçlıdır. Limanlar için kullanılmaktadır. Manzarasına hayran kalacağınızdan eminim.
Oş
Kırgızistan ’ın en büyük 2.şehri Oş. Kuzeyinde Özbekistan güney batısında Tacikistan bulunmaktadır. En önemli komşusu ise güney doğu da bulunan Çin’dir. Bu bölgede Özbekler ve Ahıska Türkleri yaşamaktadır. Şehir Orta Asya ‘nın en eski yerleşim bölgesi olarak biliniyor. 8. yy. ’da ipek yolundaki ipek üreticiliği merkezi olarak tanınan bilinen bir şehirdir.
Kırgızistan’a baktığımız zaman hala kültürünü örf ve adetlerini dinlerini kaybetmeyen ve sürekliliğini devam ettiren bir yer. Oş ‘da uğramanız gereken en güzel yerlerden birisi Oş pazarı arkadaşlar. Oş pazarında gıda ürünleri, her türlü ev eşyası, giyim kuşam, hediyelik eşya satın alabilirsiniz. Kırgızistan’da tür altın gümüş işlemeler de Oş pazarında bulunmaktadır.
Son Göl
Etrafında herhangi bir ormanlık alan bulunmayan deniz seviyesinin yaklaşık 3000 metre rakım yüksekliğinde bulunan göl son göldür. Buraya giderken yanınıza piknik sandalyeleriniz, masanız ve mangal malzemelerinizi alıp da gidebilirsiniz tamamen doğanın içinde olan sadece göl yeşillik ve siz olduğunuz bir mekan. Hayvancılıkla geçimini sürdüren insanlar hayvanlarını otlatmaya getirdiklerini gördüm ben.
Eğer doğayı seviyorsanız ve tam bir hayvan severseniz Son Göl tam size göre. Aynı zaman da Türk edebiyatının önemli eserlerinden biri olan Divanı Lügat-ı Türk de geçen göldür. Sidinğ Köl veya Sidhinğ Köl olarak geçiyor.
Ala Too Meydanı
Bu meydanı görmemek mümkün değil. Kocaman bir Lenin heykeli olan bu meydan bir çok değişime uğradı. Lenin ‘den sonra özgürlük ve özgürlükten sonra ise Manas heykeli olarak değiştirildi. Günümüzde halen Manas heykeli olarak durmaktadır.
Tam Konum: Chuy Ave, Bishkek, Kırgızistan
Tsum ve Gum
Bişkek’in genel merkezinde bulunan Tsum ve Gum bir alış veriş merkezidir. Burada yeme-içme ve alış-veriş gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda alışveriş merkezinin içinde döviz bozmak için bankalar bulunmaktadır. Türk bankası kartlarınızla da alışveriş merkezinde bulunan bankamatiklerden para çekebilirsiniz. Burada para birimi Som’ dur.
Alışveriş merkezinin yakınlarında bulunan ve buralarda kullanabileceğiniz toplu taşıma araçları da bulunmaktadır. Trolleybus ve maşrutkadır. Trolleybus elektrikli otobüstür ve benim kullandığım toplu taşıma aracı trolleybustur. İki toplu taşıma için de para geçerlidir kartınız olmasına gerek yok.
Benim sizlere önerim araç kiralamadıysanız eğer trolleybusu kullanmanız olur çünkü daha rahat ve geniştir.
Sizlerle Kırgızistan gezimizin sonuna geldim canım dostlarım. Dilerim ki benim gezip gördüğüm tanıttığım her yeri keyifle ve mutlulukla gezersiniz.
Diğer yazılarım için ; https://reshontheway.com/author/gezgintibal/
Daha fazlası için instagram adresim ; https://www.instagram.com/gezgintibal/
Diğer Kırgızistan yazılarımız için; Kırgızistan Gezi Rehberi | Orta Asya’nın Bozkırına Yolculuk
5 yorum
Farklı kültürleri avuçlarımıza taşıdığınız için bu güzel yazı için teşekkürler. Çok güzel olmuş❤️
Farklı kültürleri avuçlarımıza taşıdığınız için bu güzel yazı için teşekkürler. Çok güzel olmuş❤️
Çok sağolun
Çok güzel olmuş ellerine sağlık.
Teşekkür ederiz 🙂