Iğdır Gezi Rehberi yazımızda sizleri Türkiye’nin en doğusuna götüreceğim. Ermenistan’la sınırı olan Iğdır, Erzurum ve Kars bölümünde yer alır. Komşuları Nahçivan Özerk Cumhuriyeti ve İran olan Iğdır’ı, turist olarak gidip gezmek belki de aklımıza bile gelmemiştir şimdiye kadar. Umuyorum ki yazımı okuduktan sonra hep birlikte, gerçekten doğunun hazinelerinin ne kadar fazla olduğuna ve bir o kadar da topraklarımızın nasıl değerli olduğuna şahit olacağız.
Iğdır Gezi Rehberi
Iğdır coğrafi bakımından kuzeydoğu sınırını, Aras Nehri ve bu nehrin oluşturduğu Türkiye-Ermenistan sınırı oluşturmaktadır. Doğusunda Türkiye-Azerbaycan’ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti sınırı ve güneydoğusunda Türkiye-İran sınırı yer almaktadır. Güneyinde Ağrı ili vardır. Ve ülkemizin en büyük dağı olan ağrı dağının üçte biri Iğdır sınırları içerisindedir. Iğdır çevresindeki yüksek dağlar olmasına rağmen daha kuytu bir il olduğu için doğunun diğer illerine göre yumuşak bir havası vardır bölgede karasal iklim hakimdir. Kuytu bir il olduğu için ovalık olan yerleri karasal ikliminde çok fazla etkilenmemiştir. Iğdır yağış az aldığı için biraz da bozkır bir ilimizdir.
Tuzluca Mağaraları
Tuzluca Iğdır ilçelerinden bir tanesidir. Eski adı Kulp’tur. Oldukça verimli topraklara sahiptir, suyunun bol ve lezzetli olması her türlü sebze ve meyvenin yetişebilmesi bölgeye ayrı bir önem katmaktadır. Tuzluca, tarihte Rus ve Ermeni egemenliği altında kalan bir ilçe özelliği taşımaktadır. 1920 yılında tekrar anavatana katılmıştır. Tuzluca’nın diğer önemli özelliği tuz mağaraları olmasıdır. Ülkenin tuz ihtiyacını büyük oranda karşılayacak kapasiteye sahiptir. Mağaraların bir diğer özelliği astım hastaları için şifa kaynağı olmasıdır.
Gökkuşağı Tepeleri
Yine Tuzluca ilçesinde yer alan Iğdır’ın bir diğer doğa harikası güzelliği Gökkuşağı tepeleri. Tuzluca ilçesinin batısında yer alan tepeler kırmızı, kahverengi, boz ve sarı tonlarının yer aldığı renk cümbüşüyle göz kamaştırıyor. Özellikle sonbaharda ziyaretçilerine eşsiz bir güzellik sunuyor. Iğdır Üniversitesinin yapmış olduğu araştırmalarda bu tepelerin içerisinde yüksek miktarda Kalsiyum, magnezyum gibi yoğun toprak ham maddeleri var, özellikle demir oksit oranı fazla olduğu araştırmalar sonucu netlik kazanmış. toprak yapısında tuzun dışında 3 ana renk var tepelerde renk ayrımının olmasının nedeni içerisindeki ham maddelerdir.
Iğdır (Harmandöven) Kervansarayı
Iğdır Selçuklu zamanında önemli ticaret yollarından biri üzerinde olmasından dolayı özellikle Batum, Tiflis, Bakü, Şirvan ticaret yolunu kullanan kervanların konakladığı Harmandöven köyünde bulunan bir Selçuklu kervansarayıdır. 2008 yılında restorasyonu tamamlandıktan sonra turizme açılmıştır.
Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi
Iğdır merkezde yer alan anıt ve müze, yeşil bir alan içinde yer alan 35 metre yüksekliğindeki 5 adet devasal kılıçtan oluşuyor. Anıtın altında müze yer alıyor. Türkiye’nin en yüksek anıtı olma özelliğini taşıyan anıt Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenlerin anısına yapılmış.
Koç Başı Mezar Taşları
Karakoyunlu ilçesinde konumlanan Karakoyunlu Açık Hava Müzesi’nde sergilenen koç başlı heykellerin Iğdır’da bir çok tarihi mezarda rastlayabilirsiniz. Eski bir Türk geleneği olan ve genç yaşta ölenlerin ve kahramanların mezar taşları koçbaşı şeklinde yapılırmış.
Ağrı Dağı Milli Parkı
Evet Ağrı Dağı’nın üçte birinin Iğdır sınırları içerisinde olduğu için Ağrı Dağı Milli Parkı’nı da gezmek için en iyi destinasyonlardan sayılmakta. Iğdır’ın düz ovalarının her yerinde ağrı dağını ihtişamını görmek mümkün bunun için Ağrı Dağı Milli Parkı’nı ziyaret etmeniz yeterli olacak milli parkın büyüklüğü 87 hektar dar. Burada rahatça görebileceğiniz yerler arasında. Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı Dağı zirveleri, Meteor Çukuru ve Türkiye’nin en büyük buzulunu görebilirsiniz.
İrem Bağları – Iğdır Gezi Rehberi
Ağrı Dağı eteklerinde bulunan Ağrı Dağı’nın kuzeybatısındaki Iğdır Ovası’nda yer alan, birçok sebze ve meyvenin yetiştiği İrem Bağları, Melekli beldesinde sonbaharın gelmesiyle renk cümbüşü halinde tablo görünümü alıyor. İrem bağları. Doğa fotoğrafı çekmeyi sevenler için gerçekten en güzel fotoğrafları yakalayabileceğiniz bir yer. İrem bağlarında ayrıca her sene ilkbahar ve sonbahar aylarında doğa yürüyüşü etkinlikleri düzenlenmekte.
Iğdır’da Neler Yenir?
Bozbaş- Hörre- Lepeli ekşili pilav – Katlet – Patlıcan reçeli. Yemeden dönmeyin diyebilirim.
Iğdır’da Hediyelik Neler Alınır?
Kaya Tuzu Lambası Kaya tuzu lambası, astım, bronşit, koah, migren gibi birçok hastalığa iyi gelmektedir. …
Yün Çorap. Iğdır’da yün çoraplar, kış aylarının önemli giyecekleri arasındadır. …
Sarıkök. Sarı bir renge sahiptir ve yemeklerde baharat olarak kullanılmaktadır. …
Nabat Şekeri. Ve benim en çok sevdiklerimden Iğdır Kayısısı mutlaka alıp yemelisiniz.
Iğdıra Nasıl Gidilir?
İstanbul, İzmir, Ankara’dan direkt uçak ile gidebilirsiniz. (Iğdır’ın genel uzaklığından dolayı en çok tercih edilen havayolu ulaşımı olmuştur.)
Ankara ‘dan Kars treni ile Iğdır’a ulaşabilirsiniz. (Demir yolu ile ulaşım Iğdır için çok uzun bir yolculuktur. )
Kendi aracınızla yorucu bir seçenek olsa da tercih edilebilir.
Diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
Daha fazlası için instagram’da takip edebilirsiniz… cigdemmmky
Sevgilerimle,
Çiğdem
Yorum yapılmamış
ZÜMRÜDÜANKA YÜRÜYÜŞ ROTASI: Gezdikçe hem tarihe hem de doğaya doyabileceğiniz bir doğa yürüyüşü rotası olan Zümrüdüanka rotası, Iğdır’ın Melekli köyünden başlıyor Ağrı dağının püskürttüğü lavlların bittiği noktada bulunan Kasımtığı (Seyirtepe) tepesinde son buluyor. Kısa ve orta olarak 2 etaptan oluşan rotanın birinci etap uzunluğu ortalama 5 km, ikinci etap rota ise 12 km dir.
1. Etap rota 5 km uzunluğunda olup Melekli Nevruz meydanından başlar sırasıyla Sanat sokağı (Iğdır ovasını Ağrı dağına taşıyan sokak), Kıpçak at çiftliği, Koçtaş mevki, İrem bağları, Petronun bağlarını, Kum düzü ve Deve yatağını geçerek Kasımtığı tepesinde son buluyor. Patika yolla Kasımtığ (seyirtepe) tepesinin zirvesine çıktığınızda Ağrı dağının bulutları perde perde delip gökyüzüne yükselen heybetli duruşunu göreceksiniz karşınızda. Yürüyüş boyunca Erikua krallığı ve Urartu krallığı gibi antik kentlerin kale kalıntılarını görmeniz mümkün. Temiz hava solumanın ve fotoğraf çekmek için Iğdır’ın en ideal treking rotalarının başında geliyor burası. Yürüyüşü kolay hale getirmek istiyorsanız yapacağınız tek şey yol boyunca işaretlenen mavi ok’larla birlikte Ağrı dağına doğru ilerlemek olacaktır.
2. Etap Rota 12 km uzunluğunda olup yine Melekli Nevruz meydanından başlayarak aynı güzergâhtan devam ederek Sinekler, mevkisnde bulunan Nuhun İzinde yürüyüş rotasıyla birleşiyor. Rota Koçtaş, Petro’nun bağları, Nal döken, İrem bağları, Rus bucağı, Gelintaşı gibi 7 vadiyi geçerek Kültepeye uzanır. Ağrı dağının püskürtüğü lavlar üzerinden kuzey batıya doğru ilerlediğinizde Çöl ve vahayı bir arada görmeniz rotayı daha cazip hale getiriyor. Ayrıca lavlar üzerinde çölün adeta ortasında kuraklığa inat tek başına yeşeren ve yaşamını inatla sürdüren Hayat ağacı ise rotanın bitiş noktasında yer alıyor. Maceralı olduğu kadar huzurlu bir trekking rotası olan Zümrüdü anka rotası; ismini Türk mitolojisindeki Zümrüdüanka kuşundan alıyor. Parkur boyunca Görsel şölen İrem bağlarıyla birlikte Kasımtığı kaya mezarları, Taş devri mağaraları, Hazine tepe, Tarihi Kültepe, Galatepe gibi birçok uygarlığa ait kalıntıları inceleyebilirsiniz. Doğa, tarih ve kültürün bir arada sergilendiği bu rota doğal güzellikleri bakımından Türkiyenin en zengin treking rotalarının başında geliyor. 2022 yılında Melekli Ata ocağı’nın katkılarıyla turizme açılan rota son zamanlar bisiklet ve fotoğraf düşkünlerinin en çok ziyeret ettikleri yerler arasında.