Bakü Gezi Rehberi Bakü rüzgarlar şehri anlamına gelen ‘’Külekler Şeheri’’dir. Bununla beraber ışıklar şehri de diyebiliriz. Gecesiyle, gündüzüyle çok güzel bir şehir olan Bakü’yü görmenizi sizlere de tavsiye ederiz. Dünyada belki de en çok kendinizi vatanınızda, evinizde hissedebileceğiniz şehirler sırasında en başta gelir. Dinimiz aynı, dilimiz, kültürümüz benzer olduğu için insanları ile anlaşmakta zorlanmazsınız.
Bakü’de Görmeniz Gereken Yerler | Bakü Gezi Rehberi
İçeri Şehir
Bakü’de ilk olarak görmeniz gereken yerlerden biri ‘’İçeri Şehir’’dir. İçeri şehir Şirvanşahlar döneminde yapılmışdır. Orta Doğunun en eski meskenlerinden biridir. Burası aynı zamanda UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesine alınmıştır. İçeri Şehir alçak katlı taş evleri, yerleri taş döşeli daracık sokakları, tarihi yapıları ile sanki açık hava müzesinde geziyormuşsunuz hissi yaratıyor.
Bakü’ye gittiğinizde buradaki en önemli tarihi yapıları, ”Şirvanşahlar sarayı” ve ”Kız Kalesi”ni (Qız Qalası) ayrıntılı şekilde gezmenizi tavsiye ediyorum. İçeri şehir aynı zamanda hediyelik eşya almak için de en uygun yerdir. Burada bir sürü antika eşya dükkanları, halı dükkanları bulunuyor. Fiyatlar biraz pahalı olsa da, pazarlık payı her zaman vardır.
Denizkenarı Milli Park
Daha sonra görmeniz gereken yerlerden biri ‘’Denizkenarı Milli Park’’ diye adlandırılan Bakü Bulvarıdır. Bulvar büyüklüğüne göre Avrupada ikinci sıradadır. Bulvarda büyük avm, eğlence parkı, halı müzesi, müzikal havuz, çeşitli heykeller, yat kulübü v.s. vardır. Burada başka ülkelerden getirilmiş dekoratif ağaçlar ve çeşitli bitkiler bulunmaktadır. Hatta bunların arasında Türkiye’de hepimizin bildiği ‘Hint İnciri‘ veya ‘Dikenli İncir‘ diye adlandırılan meyve de vardır. Bulvarı boydan boya gezebilmek için trafiğe kapalı alanda trenler bulunuyor. Bakü’yü daha iyi görebilmek için Hazar Denizi sahilinde tekne turu da yapabilirsiniz.
Alev Kuleleri
Geceleri ışık gösterileri ile güzelleşen ”Alev Kuleleri” ve ”Televizyon Kulesi” de bu bulvardaki özel yapılardan başlıcalarıdır. Tamamı LED ekrandan ibaret olan, 190 m yüksekliyindeki Alev Kuleleri, Bakü’deki en yüksek gökdelendir. Binalar alev şeklindedir ve şehrin en uzak noktasından bile görünüyorlar. Yüksekliyi 310 m olan Televizyon Kulesi de gece ışıklandırılması ile Bakü manzarasını güzelleştiriyor.
Bayrak Meydanı
Bulvarın sonlarına doğru,”Bayrak Meydanı” denilen alandaki bayrak, ”En Uzun Bayrak” rekorunu kırarak Guinnessin Rekorlar kitabına girmiştir. Bayrağın direğinin yüksekliği 162 M, genel kütlesi 220 Tondur. Bayrağın eni 35 M, uzunluğu 70 metredir. Toplam alanı – 2450 metrekare, kütlesi 350 kilogramdır. Rakamlarla kafanızı karıştırmayayım, bayrağın ölçüleri yaklaşık bir futbol sahasının ölçüsü kadardır.
Kristal Salon
Bulvarda Bayrak Meydanına kadar gittiyseniz ”Kristal Salonu” da görmenizi tavsiye ediyorum. 2012 Eurovision Şarkı Yarışmasının gerçekleştirildiği Kristal Salon 25 bin kişi kapasitelidir. Bu salonda Şakira, Jennifer Lopez, Rihanna gibi dünya starları konser vermişler. Salonun gece ışıklandırılması çok güzel bir görüntü ortaya çıkarıyor.
Nizami Caddesi
Baküde ”Nizami caddesi” de görülmesi gereken yerlerden biridir. Burası ”Targovi” olarak biliniyor. Burada restoranlar, kafeler, büyük avm’ler, dinlenme parkları vardır. Cadde öyle bir ışıklandırılmışdır ki, geceleri de gündüz gibi gezebiliyorsun. Bakünün en güzel yanlarından biri, günün istediğiniz saatinde rahat rahat sokaklarında dolaşabilirsiniz. Şöyle ki, kimse sizi rahatsız etmez, hırsızlık olayı yok denecek kadar azdır.
Haydar Aliyev Kültür Merkezi
Baküde gitmeniz gereken yerlerden biri de, muhteşem bir şekilde tasarlanmış ”Haydar Aliyev Kültür Merkezi”dir. Merkez 2007 yılında dünyanın en ünlü kadın mimarlarından olan Zaha Hadid tarafından tasarlanmışdır. İçinde konser salonu, konferans salonu, müze, kütüphane, sanat galerileri, Haydar Aliyevin Müzesi bulunmaktadır.
Ayrıca Merkez dış görünümü ile de dikkat çekmektedir. Kültür Merkezinin dış kaplaması 15.000 adet birbirinden farklı panel kullanılarak dalgalı şekilde yapılmıştır. Merkezin çevresi kocaman yeşil bir alandan, yapay gölden, değişik yapılardan ibarettir. Ne yazık ki, burada çok bulunmama rağmen hiç fotoğrafını çekmemişim. Merkezi görmek ve daha ayrıntılı bilgi için aşağıdakı linke bakabilirsiniz. Haydar Aliyev Kültür Merkezi
Şehitler Hiyabanı
”Şehitler Hiyabanı” görmeniz gereken yerlerden biridir. Bakü savaşında şehit edilen Azerbaycan ve Türk askerleri buraya defnedilmiştir. 1924-1990 yılları arasında Hiyabanın adını bolşevikler burada eğlence kompleksleri yaparak Dağüstü Park olarak değiştirmişler. 20 Ocak 1990 savaşından sonra yeniden eski adıyla anılmaya başlanmıştır. Buraya kolay ulaşılabilinmesi için sahilde füniküler inşa edilmişdir.
Azerbaycanı daha yakından tanımanız için ”Müze” gezisini de listenize ekleyebilirsiniz. Azerbaycan Tarih Müzesi, Halı Müzesi, Minyatür Kütüphane Müzesi, Güzel Sanatlar Müzesi, Hacı Zeynalabdin Tagiyevin Ev Müzesi ve Edebiyat Müzesini görmenizi tavsiye ediyorum.
Bakü’de Ne Yenir?
Azerbaycan mutfağı Türk mutfağına çok yakın olduğu için yemek seçmekte zorlanmazsınız. Özellikle de yemekleri Güney Anadolu ve Doğu Anadolu tarafını andırıyor. Çeşitli pilavları, yaprak dolması, patlıcan dolması, düşbere, lüle kebab, tike kebab, havyar, köfte bozbaş, çeşitli börekleri (qutabları), salata çeşitleri, baklavaları, değişik reçelleri yemeden dönmeyin derim.
Baküye gidip de çay sofrasına oturmamak olmaz. Yemekten önce, yemekden sonra mutlaka çay içiliyor. Çay sofrasında misafirlere çeşitli reçeller, meyve kuruları, çikolatalar, baklavalar vs sunuluyor. Reçellerden özellikle goz reçelini (ceviz), dut reçelini, malina reçelini (franboğaz), gilas reçelini (kiraz) tatmanızı tavsiye ediyorum.
Nerede Yemek Yenir? | Bakü Gezi Rehberi
Her yerde olduğu gibi Bakü’de de yemekten memnun kalmayacağınız yerler olabilir. Bunun için size özellikle bildiğim, denediğim yerleri tavsiye etmek istiyorum. Azerbaycan mutfağından yemek istiyorsanız Firuze, Mangal, Gazmag, Tongal, Nakçivan, Sahil restoranlarına gidebilirsiniz. Denizkenarı bir yer olsun, denize de girebileyim diyorsanız biraz merkezden uzaklaşmanız gerekecektir. Derya Fish House, Amore, Amburan, Bilgeh restoranlarına gidebilirsiniz. Memleketimin yemeklerini tercih ediyorum veya özledim derseniz Baküde istemediğiniz kadar bilindik Türk restoranları bulunuyor.
Bakü’ye Ne Zaman Gidilir?
Bakünün yazı çok sıcak, kışı çok soğuk olduğundan ilk bahar veya sonbahar mevsiminde giderseniz daha rahat dolaşabilirsiniz. Özellikle gezinizi özel günlere denk getirirseniz muhteşem havai fişek gösterilerini de kaçırmamış olursunuz.
Bakü’ye Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Bakü’ye uçakla yılın her günü İstanbuldan, haftanın belirli günleri Ankaradan, sadece yaz ayları Antalyadan, İzmirden ve Bodrumdan gidilebilir. Türkiye vatandaşları için havaalanında 10 dolar karşılığında 2 aylık vize veriliyor. Yeşil pasaportu olanlar için vizesiz 3 aylık kalma izni vardır. Havaalanından çıkışta adresinize gitmek için sayısız taksiler sizi bekliyor olacaktır. Merkeze gitmek istiyorsanız 20-25 manatdan fazla para vermemenizi tavsiye ederim, pazarlık yapmadan taksiye binmeyin derim…
Azerbaycan’da Nevruz Bayramı Yazımız için tıklayın.
Lale Tunca
1 Yorum
Can Azerbaycanın başkenti görmek istedigim ülke ve şehirler arasında ilk sırada gelir diyebilirim yazınız vasıtasıyla bakü hakkında çok güzel bilgiler vermişsiniz bilgileriniz ışıgında gezmiş kadar heyecan duydum yeniden geziyor hissine kapıldım bende şair yazar YAVUZ BÜLENT BAKİLER BEYİN KISA BİR YAZISINI Buraya eklemek isterim Başarılar dilerim
Kuşluk vaktine kadar geceler boyu Savrularak okuduğum yine Şehriyar. Ala ceylanlara benzer hep Azerî türküler Dinlediğim tar. Ayrılmaz başımdan, bırakmaz beni artık Selâmsız, sabahsız bir efkâr. Ve yüreğim bin yıllık destanlarla tutuşur Büyür Azerbaycan kadar! Azerbaycan: Dedem Korkut şafağı Mübârek dilimi süt gibi sağar. Bâzen rüzgâr olur iliklerimde Bâzen yağmur gibi üstüme yağar. Götür beni Aras, al beni Hazar! Türk’ü Türk’ten başka şimdi kim anlar. Yaram derin, merhemim yok, vaktim dar Bir destan yazar gibi yaz beni Anar! Duy beni Bahtiyar! Duy beni Şahmar! Geçen zaman üstüne, dökülen kan üstüne Kılıç-kalkan üstüne Ve ağzı köpüren yeleli atlar üstüne Benim bir yeminim var: Azerbaycan yüreğimde bir şahdamardır Ben Yakub gibiyim uzun yıllardır. Onda Yusuf’umun kokusu vardır. Ve hasreti gönlümde büyük Türkistan kadardır. Ayettir kitabımda, bayrağımda rüzgârdır Azerbaycan yüreğimde bir şahdamardır. Şimdi Azerbaycan’da mevsim bahardır Ama türküleri yine, baştan başa efkârdır… Düşlerime yağan kardır. Boynu bükük bir diyardır!.. Yardır… Azerbaycan yüreğimde bir şahdamardır. Yavuz Bülent Bâkiler