“İklim Değişikliği Nedeni ile Bu Şehirler Sular Altında Kalacak.”
İklim değişikliği nedeni ile zaman zaman yayınlanan çarpıcı haberlere eminim herkes denk gelmiştir. Bunlardan bazılarına inanıp endişe duyarken bazılarına da “yok canım, o kadar da olmaz herhalde” diyerek geçiştiriyoruz. Kabul etsek de etmesek de yapılan ölçümler, araştırmalar, öngörüler tüm dünya insanının artık birer gerçeği haline gelmiş durumda. Olmaz dediklerimizin olduğunu, imkanı yok dediklerimizin yaklaştıklarına dair sinyaller verdiğini görür olduk. Hal böyle olunca, hem bir kez daha farkındalık yaratmak hem de iklim değişikliği böyle devam ederse gezmeyi, yaşamayı çok sevdiğimiz bazı şehirlere neler olacağını sizlere aktarmak istedim.
Doğayla olan ilişkimizi gözden geçirmemiz gerektiği bu kadar aşikarken gelin yakın tarihli araştırmalara ve raporlara göre önümüzdeki 50 yıl içinde sular altında kalacağı düşünülen şehirleri yakından görelim.
Jakarta / Endonezya
Volkanik adalar üzerindeki Endonezya’nın başkenti Jakarta’nın dünyanın en hızlı batan şehirlerinden biri olduğu söylenmektedir. Kuzey Jakarta’nın son 10 yılda 2.5 metre battığı ortaya çıkmıştır. Araştırmalara göre şehir her sene 10-25 cm arası batmaya devam ediyor. 2050 yılına kadar yüksek nüfusa sahip bu şehrin sular altında kalacağına kesin gözüyle bakılmaktadır. Hatta bir dönem başkentin taşınması da gündemdeydi. Gelişmeleri sanırım hep birlikte görüyor olacağız.
Venedik / İtalya – Sular Altında Kalacak Şehirler
Venedik, gidenlerin de gitmeyenlerin de çok iyi bildiği gibi kanalları ile dünyanın en ünlü şehirlerinden biridir. Su ile iç içe olan bu şehirde her sene gelgit nedeni ile ünlü San Marco Meydanı birkaç gün için sular altında kalmaktadır. Şehrin yerlisi bu duruma artık çok alışık olduğundan hazırlıklarını da yaparak bu doğa olayını beklemektedir. Venedik’in son 1000 yıldır yavaş yavaş batmaya devam ettiği bilinen bir durumdu. Ancak son 100 sene içerisindeki batış hızının arttığı ve bu sürede 24 cm battığı açıklanmıştır. Önümüze böyle bilimsel gerçekler sunulunca da benim de çok sevdiğim bu romantik şehrin bir gün yok olacağı düşüncesi büyük üzüntü duymamıza sebep olmaktadır.
Şehrin konu ile ilgilenen yetkilileri bazı önlemler alarak Venedik’i kurtarmayı amaçlamaktadırlar. İtalya hükümetinin de belirli projeler üzerinde çalıştığı haberleri vardır. Bu güzel küçük ama renkli şehrin kurtulmasını umuyorum ve bir yandan da insanlık olarak bu gidişata bir son vermemiz gerektiğini kendime ve bu yazı aracılığı ile sizlere tekrar hatırlatıyorum.
Bangkok / Tayland
İklim değişikliği nedeni Uzak Doğu’nun en önemli merkezlerinden biri olan Bangkok şehrinin 2050 yılına kadar bir kısmının sular altında kalacağı tahmin edilmektedir. İşin en üzücü yanı ise bununla ilgili araştırmalar ve çarpıcı incelemeler olmasına rağmen yetkili kişilerin herhangi bir önlem almadığı belirtiliyor. Bazı bilim adamlarının söylemlerine göre ise yolların yerini sular alacak.
İskenderiye / Mısır
2000 yıllık bir tarihi olan, Akdeniz’in en önemli kıyı şehri İskenderiye, iklim değişikli ve küresel ısınma nedeniyle sular altında kalma tehdidiyle burun buruna gelmiş durumda. Hatta şehrin bazı kıyı kesimlerine dalgaların etkisini azaltmak adına büyük kayalar yerleştirildiğine dair haberler mevcuttur. Birleşmiş Milletler’in de bildirisiyle, 2100 yılına kadar deniz seviyesinin tüm dünyada 0.98 metre yükselmesi bekleniyor ve içlerinde İskenderiye’nin de olduğu kıyı kentleri uyarılıyor. Tarih boyunca birçok olaya ev sahipliği yapmış ve direnerek bu günlere kadar gelmiş olan Büyük İskender tarafından kurulan İskenderiye’yi yaşatmak hepimizin borcu diye düşünüyorum.
Mumbai / Hindistan – Sular Altında Kalacak Şehirler
Hindistan’ın finans başkenti olan Mumbai için yapılan gelecek projeksiyonları pek de iç açıcı değil maalesef. Şehrin çok büyük bir kısmının sular altında kalması bekleniyor. Nüfus popülasyonu da yüksek olan bu şehirde çanlar çalmaya başlamış durumdadır.
Ho Chi Minh / Vietnam
Güney Vietnam’ın 2050 yıllarında tamamen sular altında kalacağı ve insanların yer değiştirmeye hazırlıklı olması gerektiği birçok kaynakta yer alan haberler arasındadır. İklim değişikliğinin, Ho Chi Minh şehrinin de bulunduğu güney kısmı tamamen yok olma noktasına getireceği bekleniyor. Önemli bir tarihe sahip olan Vietnam’ı bu şekilde kaybedecek olmak gerçekten üzücü. Gerekli tüm önlemlerin alınmasını umuyorum.
New Orleans / ABD
New Orleans şehri bilindiği kadarıyla 1930’lu yıllardan bu yana 3’te 1’i sular altında olan şehirdir. Ancak 2015 yılında yaşanan kasırga nedeniyle bu oranın yükseldiği ve toprak yapısından dolayı da yıllar içerisinde şehrin battığı söyleniyor. Gelecek yıllarda da bu durumun değişeceğine dair bir öngörü maalesef yok.
Houston / ABD
Yeraltı sularının çekilmesi sonucu batma tehlikesi ile karşı karşıya olan bir diğer şehir ise Houston’dur. Yine insan kaynaklı doğaya müdahale kaçınılmaz sonuçlar doğuruyor. Özel şirketler tarafından suların çekilmesiyle ilgili düzenlemelerin yapılması beklenmesine rağmen maalesef değişen bir şey olmadığını görüyoruz.
Amsterdam / Hollanda
Avrupa’nın en çok turiste en sahipliği yaptığı şehirlerin başında gelen Amsterdam da tıpkı Venedik gibi kanalları ile ünlü bir şehirdir. İklim değişikliği nedeni ile Amsterdam’daki su seviyesinin de yükselmesi ve şehrin sular altında kalması bekleniyor. Ancak bildiğim kadarıyla hükümet bununla ilgili önlemleri almış durumdadır.
Amsterdam gezi rehberi için buraya bakabilirsiniz.
Mexico City / Meksika
Kalabalık bir şehir olan Mexico City, şehrin tabanının kurumuş bir göl üzerinde yer alması nedeniyle yavaş yavaş batmaktadır. Bu durum bize bir kez daha şehirlerdeki yer seçimlerinin ve planlamanın ne kadar mühim olduğunu göstermektedir. Ancak artık çok geç ve maalesef şehir son 60 yılda 10 metre batmış durumdadır.
Araştırmaları detaylı incelediğimde önümüzdeki 50 ve 100 yılda sular altında kalması beklenen birçok şehir olduğunu görüyorum. Bu durumun en can sıkıcı yanı ise son yıllarda bu öngörülerin bazı ülkeler için artık neredeyse kesinlik kazanmış olmasıdır. Hepimize bireysel olarak hayatımızdaki küçük değişikliklerle bile büyük resimde önemli faydaların sağlanmasına katkıda bulunabiliriz. Ancak tabii ki sadece vatandaş olarak bizlerin değil, ülkelerin de çevre politikalarını ve uygulamalarını bu doğrultuda düzenlemesi gerekmektedir. Gönül ister ki bu şehirlerin hepsi kültürleriyle, tarihiyle, doğasıyla ve insanlarıyla yaşamaya devam etsin.
Diğer yazılarım için buraya, Instagram hesabım için ise buraya bakabilirsiniz.
Sevgiler..
Ezgi