Malatya ve Elazığ Turu | Merhabalar, yeni bir yazı ve yeni bir rota ile karşınızdayım. Bu sefer biraz hızlı bir gezi olsa da yine de çok keyifli ve unutulmaz bir gezi oldu. 2 günde 2 şehir gezmek biraz tempo istese de rota ilgi çekici olunca, daha da hızlı geçti. Bugüne kadar gezmiş olduğum şehirlerin günümüze kadar gelmiş olan eserlerini ve kültürlerini görüp öğrenmek kadar güzel bir şey yok. Yaşadığımız coğrafya üzerinde doğal güzellik ve öğrenmemiz gereken Tarihi kültürler ile dolu daha çok gezeceğimiz şehir var. Mottomuz gezmek olsun
Elazığ | Malatya ve Elazığ Turu
Elâzığ, Murat Nehri ve Karasu Nehri’nin çepeçevre sardığı bir şehirdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde oldukça verimli bir ovaya kurulu olan bir Doğu Anadolu şehiri bol su kaynakları ve verimli ovaları, nehir ve göllerinden dolayı Elazığ için üç tarafı sularla çevrili bir yarım ada da diyebiliriz. Elazığ, Doğu Anadolu şehirleri arasında rakım olarak düşük ve engebeli olmayan bir coğrafya sahip olması nedeniyle ticaret yapanların en önemli güzergâhı olmuş. Verimli ovaları sayesinde Elazığ’da hemen hemen her şey yetişiyor. Üzüm bağları, meyve ve sebze bahçeleriyle kendine yeten bir şehir. Elâzığ, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış olmanın birikimi ile kültürü, sanatı, müzikleri ve edebiyatı ile farklı zenginliklere sahip bir şehir.
Harput
Elazığ’da görmeniz gereken yerlerin başında ilk olarak merkeze uzaklığı 30 km olan Harput geliyor. Harput’ta en dikkat çeken tarihi yapılar ise Harput Kalesi ve Ulu Cami’dir. Harput Kalesi’nin, diğer kalelerden ayrına bir özelliği var. Kalenin MÖ 2000 yılında su yerine süt kullanılarak inşa edildiğine inanılır.
Bu nedenle halk arasında “Süt Kalesi” olarak da bilinir. Kentin bir diğer tarihi yapısı ise Artuklular döneminde inşa edilen ve minaresinin 7 derecelik eğimi ile ünlü Ulu Camii’dir. Harput’ ta diğer görmeniz gereken yerler; Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi, Arap Baba Türbesi, Şefik Gül Kültür Evi, Sarahatun Camii, Dabakhane.
Hazar Gölü
Elazığ’da sizi deniz kenarında bir kasabada hissettirecek ayrı bir doğal güzelliğe sahip olan Hazar Gölü bulunuyor. Hazar Gölü, Diyarbakır yolu üzerinde Elazığ merkeze 26 km uzaklıkta, tektonik bir göldür. Uzunluğu 20 km olan gölün doğal yaşam sürdüren balık türleri sazan, karabalık ve aynalısazandır. Balıklar daha çok Kürk Çayı’nın göle karıştığı alanda yaşarlar. Göl çevresi sit alanı statüsünde olduğundan kamuya ait göl etrafında birçok ve dinlenme tesisleri mevcut. Bunun dışında yaz aylarında gölde tekne gezileri yapabilir ve şansınız varsa su alçaldığı zaman batık şehri görebilirsiniz.
Malatya
Malatya, Fırat havzasında konumlanan şehirlerden biri. Malatya, eski çağlardan bu yana Orta Asya ve Mezopotamya’dan gelen ticari yolların bu şehirde de kesişmesi ve batıya geçiş üzerinde bir konumda bulunması nedeniyle tarihin her döneminde ayrı bir öneme sahip olmuştur. Bu önemli konumundan dolayı tarihi ve kültürel bakımdan gezip görülecek çok yeri var.
Tohma Kanyonu
Tohma kanyonu Darende ilçesinde, Somuncu Baba türbesi ve Taş köprüsü arasında yer alıyor. Sarp kayalıklar arasında bulunan kanyondan, Sivas topraklarından doğup 20 km uzunluğundaki Tohma Vadisinden geçerek Karakaya barajına dökülen Tohma Çayı geçiyor. Çay çevresinde yürüyüş yolları ve kafeler yapılmış ve rahatlıkla çay etrafını gezebilirsiniz.
Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi
Asıl adı Şeyh Hamid-i Veli olan Somuncu Baba adına yaptırılmıştir bir külliyedir. Ne zaman yapıldığı bilinmese de caminin minaresinin 1686 tarihli olduğu bilinmekte. Şeyh Hamid-i Veli Bursa’daki çilehanesinin yanında bulunan ekmek fırınında pişirdiği ekmekleri halka dağıttığı için adı Somuncu Baba olarak anılmaya başlanmış. Somuncu Baba Bursa Ulu camiinde Yıldırım Bayezid, Emir Sultan ve Molla Fenarî’nin de bulunduğu cemaat huzurunda ilk hutbeyi veren bir zattır. Yaşamış olduğu yıllarda bir çok talebe yetiştirmiş. Bu talebelerinin içinde en önemlilerinden bir tanesi de Hacı Bayram-ı Velî dir. Somuncu Baba 1412 yılında Darende’de vefat eder. Halifesi Hacı Bayramı Veli’nin kıldırdığı cenaze namazı sonrasında ise dergâhının içerisine defnedilmiştir.
Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hazretlerinin günümüze kadar ulaşmış yazılı birçok eseri bulunur. Bu eserlerinin en başında hiç şüphesiz “Tuhfetu’l İhvân – Kırk Hadis Şerhi” eseri gelir ve bu eser Süleymaniye Kütüphanesi Yazmalar bölümünde yer alıyor. Somuncu Baba’nın Kırk Hadis Şehri’nden ilk hadisi yorumu da şöyledir…
Hadis | Malatya ve Elazığ Turu
“Ameller niyetlere göredir. Herkese niyet ettiği şey vardır. Öyleyse kimin hicreti/yönelişi Allah’a ve Rasûl’üne ise, onun hicreti/yönelişi Allah ve Rasûl’ünedir. Kimin hicreti/yönelişi de elde edeceği bir dünyalığa veya nikâhlanacağı bir kadına ise, onun hicreti/yönelişi de o hicret ettiği/yöneldiği şeyedir.”
Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba (k.s.) diyor ki:
“Hadisten alınacak ders: Bütün din ve dünyevî işlerinde halis bir niyete sahip olan kimse iki cihan saâdetine nail olur. Bu nedenle Müslüman, bütün işlerine iyi bir niyetle başlamalıdır.”
Günpınar Şelalesi, Darende | Malatya ve Elazığ Turu
Eski adı Aşudu Şelalesi olan Günpınar, 40 metre yükseklikten, kayalıkları arasından gürül gürül dökülüyor. Günpınar Şelalesi de doğal olarak oluşan şelalelerden biridir.
Şelalenin akma yüksekliği yaklaşık 40 metre. Yerli ve yabancı turistler buraya yoğun talep gösterdiği için zamanla şelale etrafında trekking için yürüme olanakları ve yemek yiyebileceğiniz restoranlar yapılmış. Günpınar Şelalesi özellikle yaz aylarında ziyaretçisi fazla olan bir şelale. Bölge’nin kurak ve sıcak ikliminden dolayı yaz aylarında serinlemek isteyenler için en doğal klima alanı diyebiliri.
Elazığ’da Nerede Ne Yenir?
Harput köftesi, Harput çorbası, Balakgazi Böreği, küncülü, işgene, haşlanmış içli köfte, ve ballı muzlu cevizli krep buraya geldiğinizde deneyebileceğiniz lezzetlerden.
Malatya’da Ne Yenir?
Malatya geldiğinizde hiç şüphesiz kayısı borsasına mutlaka gidin derim. Burada kaysı ve kaysıdan yapılmış birçok ürün bulacaksınız. Diğer yemeklere gelince Gırık (Sulu köfte), Banık (Bulgurlu köfte),Kara Çorba, Nahna Kuftesi (Lahana köftesi), Malatya Kömbesi, Malatya Kayısısı ile Hazırlanan Kayısı Tatlısı, Pimpirim Çorbası, Kayısılı Kavurma, Analı Kızlı Malatya’da denemeniz gereken lezzetlerden.
Bölgeye Ulaşım
Malatya ve Elâzığ’a bir birine yakın olduğu için bu şehirlere Havayolu, Tren yolu ve Karayolu ile ulaşabilirsiniz.
Diğer Tüm yazılarım tıklayıp okuyabilirsiniz.
Instagram hesabımdan da diğer destinasyonlarla ilgili paylaşımlarımı görebilirsiniz.
Sevgilerimle, Çiğdem