16 Bursa Gezi Tavsiyeleri – Şehir Tavsiyeleri Yazı Dizisi
Şehir tavsiyeleri yazı dizisinde sırada ülkemizin bir başka güzel şehri Bursa sizlerle. Bu yazı serimizde, interaktif bir şekilde sizlere ülkemizin illerinden bilgiler vermeyi amaçlıyoruz. Sizlerin de katkıları ile Bursa Gezi Tavsiyeleri yazımız sizlerle.
Uzun bir aradan sonra sevilen yazı dizimiz Bursa ilimiz ile karşınızda. Korona günlükleri ile geçen hayatımızda hepimizin biraz normalleşmeye ve eski hayatımıza dönmemize ihtiyacımız var. Her şey normale döndüğünde ülkemizde ki her bir yeri keşfetmeye devam etmek en en büyük hayalim. Ve bunun için başkalarından aldığım tavsiyeler ve okuduğum seyahat yazıları en büyük yardımcım. Güzel günlere okuyarak birikim yapmakta fayda var. Hadi gelin hep birlikte güzeller güzeli ilimiz Bursa’yı gezelim. Detaylı Bursa Gezi Rehberi
Bursa’nın Konumu – Bursa Gezi Tavsiyeleri
Bursa 40 derece boylam ve 28 – 30 derece enlem daireleri arasında Marmara Denizi’nin güneydoğusunda yer alan, toplam il nüfusu 2009 Yılı Genel ADNKS Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 2. 249. 974 ile Türkiye’nin 4. büyük kentidir.
Bursa ili doğuda Bilecik, Adapazarı, kuzeyde Kocaeli, Yalova, İstanbul ve Marmara Denizi, güneyde Kütahya, batıda Balıkesir illeriyle çevrilidir.
Bursa Ulaşım
Bursa ilimize Türkiye’nin her yerinden hemen hemen her saat başı kalkan otobüslerler seyahat edebilirsiniz. Bununla birlikte deniz yolu ve hava yolu ile Bursa ilimize kolaylıkla ulaşabilirsiniz
Bursa’nın Tarihi
Köklü geçmişi ile tarih ve kültür kenti; Büyük Cihan Devleti Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa… Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Roma, Bizans, Selçuklu’dan Osmanlı’ya geçiş, Osmanlı ile Cumhuriyet dönemlerinin mekânsal ve mimari özelliklerini günümüze taşıyan kültür ve tarihi bir kenttir.
Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflayıp dağılmaya başlamasıyla kurulan Anadolu Beylikleri içinde zamanla gelişen Osmanlı Beyliği, çevredeki tekfurların arazilerini de alarak güçlenmiştir. Bursa, 1307 yılında Osman Bey tarafından kuşatılmış, uzun süren kuşatmadan sonra 6 Nisan 1326’da Osman Bey’in oğlu Orhan Bey tarafından alınmıştır. 1335 yılında başkent Bursa’ya taşınmış ve kentte büyük imar hareketleri yaşanmıştır.
Osmanlılar Bursa’yı aldıklarında kent sadece hisar içinden ibaretken, Orhan Gazi şehri hisarın dışına çıkararak Orhan Gazi Külliyesini kurdurtmuştur. Surlar dışında mevcut yerleşmeye yakın, hakim noktalarda cami, hamam, imarethane, darüşşifa, medrese gibi kamu yapıları inşa edilerek bu külliyelerin çevrelerinde konut alanları yaratılmış ve böylece bir yerleşme geleneği başlamıştır. Başkent, 1363 yılınDA Edirne’ye taşınmıştır.
Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesinden sonra ise Bursa’nın faal rolü son bulmuş ve yönetim merkezi niteliğini kaybetmiştir. Bursa’da Osmanlı Devleti hakimiyetinde, 1922 yılına kadar, Müslüman, Rum, Ermeni ve Yahudiler birlikte yaşamışlardır.
Cumhuriyet döneminde, Bursa, 1987 yılında çıkarılan 3391 sayılı kanun ile büyükşehir unvanı kazandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarına dahil edildi. 2004 yılında çıkarılan 5216 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları valilik binası merkez kabul edilerek yarıçapı 30 kilometre olan dairenin sınırlarına genişletildi. Bu sınırlar içinde kalan 7 ilçe, büyükşehir ilçe belediyeleri hâline geldi. 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları oldu.
21 Ekim 2014 tarihinde, Bursa Valiliği ve Bursa Kültür Tanıtma Birliği tarafından Bursa şehir logosu tanıtılmıştır. Logo Bursa şehrinin markalaştırılması amacıyla tasarlanmıştır. Logoda Türk islam sanatının bilinen motiflerinden olan çintemani desende lale motifi yer almaktadır.
İşte Bursalı ya da Bursa’yı Gezenlerden Şehir Tavsiyeleri
Gezi Tavsiyeleri, Bursa Gezi Tavsiyeleri
@nidakursatarat
Ulu Cami
Bursa Ulu Cami, Bursa’da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış dini yapıdır.
Bursa’nın tarihi sembollerinden olan cami, Bursa kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerindedir. Çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği sayılır. Yirmi kubbeli yapı, Türkiye’deki iç cemaat yeri en geniş camidir. Mimarın Ali Neccar veya Hacı İvaz olduğu sanılmaktadır. Caminin kündekari tekniği ile yapılmış minberi Selçuklu oyma sanatından Osmanlı ahşap oymacılığı sanatına geçişin en önemli örneklerinden biri kabul edilen değerli bir sanat eseridir.
Caminin duvarlarında bulunan 19. yüzyılın ikinci yarısında ve 20. yüzyılın başlarında farklı hattatlar tarafından yazılmış 192 adet hat levhası ve duvar yazısı, hat sanatının özgün örnekleri arasında gösterilir.
Caminin iç mekanında, tepesi açık bir kubbenin altında bulunan şadırvan, Ulu Cami’nin dikkat çekici özelliklerindendir. Ulu Cami, Bursa’ya uğrayan herkesin kesinlikle görmesi gereken harika bir tarihi ve dini bir yapıdır.
Uludağ Milli Parkı
Tarihi güzellikleri ile birlikte doğal güzellikleri ve doğa ile iç içe olmasıyla , bizlere harika görsel şölenler sunan Bursa ve Uludağ Milli Parkı. Doğa severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir parktır. Temiz havaya, ağaçların yeşiline, gökyüzünün mavisine doyacağınız harika bir park sizleri bekliyor.
Uludağ Millî Parkı 1961 yılında Millî Park olarak ilan edildi. 1961 yılında koruma altına alınan alanı 12.762 hektar’dır. Daha sonra millî park alanı 27.300 hektara çıkarılmıştır. Millî parkta ulaşım karayolu, teleferik ve telesiyej ile yapılabilmektedir. Dağın Kuzey ve Güney yamaçlarında çok sayıda patika ile vadiler ve tepeler arasında ulaşım mümkündür. Millî parkın yol ve teleferik ile ulaşılabilen alanları toplam alanının çok küçük bir parçasıdır. Ayrıca ikinci oteller bölgesinden Wolfram Madenine uzanan yamaçlardan sonraki bölüm “Dokunulamaz Tabiat Alanı olarak” kabul edilmektedir. 1963 yılından 1972 yılına kadar Uludağ Millî Parkı Orman Bölge Şefliği olarak 1500 metre yükseklikteki Kirazlıyayla’dan idare edildi.
Yüksek Orman Mühendisi Orhan Camcı millî parkın kurucu bölge şefi olarak 1972 yılına kadar alt yapının geliştirilmesi çalışmalarını yönetmiştir. Bu dönemde tamamlanan projeler arasında Kirazlıyayla yönetim merkezinin geliştirilmesi, Sarıalan yolunun açılması, Birinci Oteller Bölgesinin geliştirilmesi, Karabelen Millî Park giriş alanının düzenlenmesi, onlarca çesme’nin inşası, Sarıalan kamp alanının inşası ve Çobankaya kamp alanlarının düzenlenmesidir
Koza Han
Koza Han 15. yüzyıl sonlarında II. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a İstanbul’daki eserlerine vakıf olarak Bursa’da yaptırılmış handır. Osmanlı devri han ve kervansaray mimarisinde -ortasındaki mescid bakımından – eski gelenekleri sürdüren ve bütünlüğünü koruyabilmiş olan bir eserdir. Geçmişte pek çok ada sahip olmuştur. Asıl adını ipek kozası ticareti yapıldığı için almıştır.
@kaderr_sahinn
Karacabey Longozları
@nuraydogannnn
Gölyazı
@smhhkymz
Cumalıkızık – Cumalıkazık
@seyyah_asya
Cumalıkızık , trilye
Yeme – içme Tavsiyeleri
@nidakursatarat
- İskender kebabı
- Cantık
- Pideli köfte
- Inegöl köfte
- Kestane şekeri
- Tahinli pide
@gamzedoser
Tahinli pide
@nursel_dogancali
- Cantık
- Cevizli lokum
- Tahinli pide
@beyzanur.kru
- Abdal fırın
- Kardeşler pide
@gokhankuloglu
Arapşükrünün yan tarafında bulunan Çorbacı Baba
@turkhnff
Uludağ Kebapçısında iskender
@smhhkymz
- Pideli köfte
- Cantık
- İskender kebabı
@Ali_tuncalp
- Koza Han’da kahve
- Ayanoğlu kaymak
- Nilüfer Sanayinde tava ciğeri
- Süt helvası
Ne Alınmalı? – Bursa Gezi Tavsiyeleri
@nidakursatarat
- Kestane şekeri
- Bursa havlusu
- İpek şallar
@reshontheway
- Kestane Reçeli, Cipsi, Ezmesi, Çikolatalı Şekeri
- Bursa Kirazı
- Bursa Lokumu
- Bursa Siyah İnciri
- Bursa Şeftalisi
- İznik Çinisi
- Bursa Çakısı ve Biçağı
- Bursa Kumaşları
- İpek Havlular
- İpekli Dokumalar
- Peştamal
Birbirinden güzel şehir tavsiyeleri yazı dizilerimizi okumak isterseniz buraya tık tık yapabilirsiniz.
Bir şehir tavsiyeleri yazı dizimizin daha sonuna geldik, tavsiyelerinden ötürü bütün herkese teşekkürü borç bilirim. Birlikte ülkemizin biribirinden güzel şehirlerini geziyor; tarihi ve kültürel değerlerimizi paylaşarak çoğalıyoruz. Keşfedeceğimiz yeni yerler ve yeni maceralar bizleri bekliyor. Umuyorum ki gözlerimiz dünyanın bütün güzelliklerini görür ve gördüğümüz güzel anılar her birimize harika tecrübeler olarak döner. Başka bir yazı dizimizde görüşmek dileği ile hoşça kalın…
Nida Kürşat Arat