1 Günde Mardin | Merhaba arkadaşlar bugün sizlerle Tarihini hiç kaybetmeyen eski kültürleriyle günümüzde yer edinen Mardin’imizi gezeceğiz. Kadim şehirlerimizden biri olan Mardin’i hiç ziyaret ettiniz mi? Kısıtlı vakti olup da Mardin ev Batman’ı beraber gezmek isteyenler için mini bir rehber hazıladım. Bu yazıda sadece özet bilgileri bulabileceksiniz. Mardin ev Midyat hakkında detaylı yazıları da en aşağıya linkledim. Gelin bu güzel şehri birlikte gezmeye ve tanımaya başlayalım…
Mardin Kalesi – 1 Günde Mardin
Mardin Kalesi şehre hakim olan bir konumda bulunuyor. Şu an NATO Radar istasyonu ve askeri birlikler burada olduğu için kaleye giriş yapılamıyor. Bu kaleyi mutlaka televizyonda yayınlanan türk dizilerinde ya da panaromik Mardin fotoğraflarında mutlaka görmüşsünüzdür. Burası dizi çekimleri için oldukça meşhur bir kaledir. Manzarası ile göz kamaştıran bu kale fotoğraf çekmeyi sevenler için de oldukça müsait bir yer.
Bu kalenin bir bilindik adı daha var. Halk arasında “kartal yuvası” olarak da biliniyor.Kale için en çok sorulan soruyu hemen sizinle paylaşmak istiyorum. “Kalenin içine girebiliyor muyuz?” Hayır arkadaşlar, dışardan istediğiniz fotoğrafı çekebilirsiniz, etrafını gezebilirsiniz fakat içerisi hala askeri alan olarak kullanıldığı için içeri girmeye izin verilmiyor. Fakat ilerleyen zamanlarda bu durum ne olur bunu zaman gösterir. Mardin turizm konusunda işlek bir şehir olduğu için burayı ziyarete açmaları turizmi daha da canlandıracaktır.
Kalenin altı tane kapısı bulunuyor olup bunlar; batıda Diyarbakır Kapı, doğuda Savur Kapısı, Kuzeyde Bab-ı Şavt, güneybatıda Bab-ı Zeytun, güneyde Bab-ı Cedid (Yeni kapı), kuzeybatısında ise Bab-ı Hamara’dır. Bu kapıların sağlam bir yapıda olması, yüzyıllar boyu her kuşatmada kalenin alınamamasıyla kanıtlanmıştır. Sıradaki yerimiz olan Deyrulzafaran Manastırı’na geçelim mi? 🙂
Konum: Mardin Kalesi
Deyrulzafaran Manastırı
Deyrulzafaran Manastırı, ülkenin hatta dünyanın dört bir yanına yayılmış olan Süryaniler tarafından dua etmek ve bereketli olmak için gidilen görülen bir manastırdır. Bu manastır Azizler Evi, Mor Hananyo Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi ve Güneş Tapınağı yapılarını da içeriyor. Manastır ilk olarak Şems yani Güneş Tapınağı olarak inşa edilmiş. Görünüşü koca bir han gibidir. Burada dilediğiniz kadar manzaranın tadını çıkartıp fotoğraflar çekilebilirsiniz.
Görünüşü koca bir han gibidir. Burada dilediğiniz kadar manzaranın tadını çıkartıp fotoğraflar çekilebilirsiniz. Tam konum: Deyrulzafaran
Mor Gabriel Manastırı
Mor Gabriel Manastırı, Mardin’in Midyat ilçesine bağlı ve Mardin’e yaklaşık 1 saat 40 dakika uzaklıkta bulunuyor. Muhtemelen bu manastırı da önceden sıkılıkla duymuşsunuzdur. Mardin’i görmeye gelen herkesin öncelikli gezilecek yerler listesinde bulunan yerlerden biri. Dünya’da halen önemini yitirmeyen ve ayakta duran en eski Süryani Ortodoks Manastırıdır.
Girişlerde Müze kartı geçerli değil. Manastıra giriş ücreti 5 Tl olarak alınıyor. Ziyarete açık olduğu saatler 09.00-11.30 / 13.00-16.30 saatleri aralığında.
Bir rehber eşliğinde gezdiğiniz zaman yaklaşık 30 – 45 dakika kadar sürede rehber manastırı tanıtıp gezdiriyor. Manastırın içinde bulunan yapıtlar şunlar; Dua Evi (Beth Slutho), Büyük Kilise (Hayklo Rabo), Büyük Kilise Çan Kuleleri, İnziva Kulesi (Estuno), Meryem Ana Kilisesi, Büyük Çan Kuleleri. Mor Gabriel Manastırı’nın şu dönemdeki işlevi ise; öğrencilere din ve felsefe dersleri veriliyor. Konaklama, eğitim koşulları öğrencilere sağlanıyor. Öğrenci sayısının 30 kadar olması da gerekiyor.
Tam konum: Mor Gabriel Kilisesi
Kayseriye Çarşısı – 1 Günde Mardin
Mardin’nin en büyük şarısı. Ulu camiiye açılan sokaklar boyunca uzanıyor. Üç kapısı bulunan bu çarşı dikdörtgen bir yapıya sahip. İçinde yöresel ürünlere dair aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.
Tam konumu:Kayseriye Çarşısı Açılış saati 09.00 kapanış saati ise 17:00. Yaz aylarında daha geç saatte kapanıyor.
Kayseriye Çarşısından Ne Alınır? | 1 Günde Mardin
Buradan satın alabileceğiniz eşyalardan en meşhur olanı gilaburu meyvesi olarak bilinir. Diğerleri ise şu şekilde: Mantı, sedef ürünler, oyuncak bez bebekler, Bünyan ve Yahyalı Halıları..
Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar çarşısı, Mardin’de oldukça meşhur bir yer. Mardin’e gelip de bu çarşıya uğramayan bir kişi bile yoktur diyebilirim. Adından da gördüğümüz üzere bakır üzerine yapılmış eşyalar satılmaktadır. Bakır ürünlerin yanı sıra gümüşçülük de yaygın. Burayı ziyaret edenlerin daha çok çaydanlık, bakır tepsi, kahve fincanlarını aldıkları da gözümden kaçmadı. El işlemeciliği ürünlerini seviyorsanız uğramanız gereken rotalar arasına Bakırcılar Çarşısını da eklemelisiniz. Mardin Bakırcılar Çarşısı
Bir Öneri de Batman’dan – Hasankeyf
Mardin Merkezle Hasankeyf arası 109 km. Burası Dicle Nehri’nin yanında uzanan tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri. Dicle Nehri’nin ne kadar meşhur olduğunu bilirsiniz. Bu sebebten dolayı Hasankeyf ziyareti de oldukça yoğun oluyordu. Maalesef Ilısu Barajının yapılmasıyla artık bu bölge tamamen su altında kaldı. Bu bölgede bulunan pek çok eser de Kültürel Park adı verilen alana taşındı. Şu an bu bölgede tekne turları yapılıyor ve su üstünde kalan Hasankeyf’in en önemli tarihi mekanlarından da olan mağaraları tepelerin üzerinde gezerken görebilirsiniz.
Mini bir bilgi verecek olursak; Süryaniler buraya “Hesna Kepha” Araplar ise “Hisn Kayfa” demiştir. Osmanlı halkı ise “Hasankeyf” olarak bugünkü adını vermişlerdi.
Sümerler, Akadlar, Asurlar, Selçuklular, Babiller, Medler, Bizanslar, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Artuklular, Marvaniler, Eyyubiler, Persler, Moğollar, Osmanlilar ev sahipliği yapmış. Keşke su altında kalmadan önce görseydiniz ancak şuan kalan eserleri bile görmek için burayı gezmenizi tavsiye ederim.
Bunların dışında daha geniş vaktiniz varsa
- Zinciriye Medresesi
- Kasımıiye Medresesi
- Mardin Ulu Camii
- Kırklar Kilisesi’ni de gezmenizi tavsiye ederim. Aşağıdaki diğer yazılarda tüm mekanların listesini bulabilirsiniz.
Daha fazlası için İnstagram hesabım ; @gezgintibal
Diğer Mardin Yazılarımıza ulaşmak için;
Mardin’de Görülmesi Gereken 50 Mekan Tek Yazıda: Mardin Gezilecek Yerler
Midyat – Mor Gabriel Gezi Rehberi | Küçük Mardin’i Yakından Tanıyalım
7 yorum
Mardin’e gitmek için harika sebepler. Mutlaka görülmesi gereken yerler. Kaleminize sağlık…
Beğenmenize çok sevindim. Teşekkür ederim keyifli gezmeler.
Tarih esintileriyle ruhumuza işleyen mardini okurken heyecanlandım. İnşaallah kısa zamanda sa canlı canlı görmek dileğiyle…
Elinize sağlık.
Umarım kısa zaman da gidip buraları yakından görürsünüz 🙂 teşekkür ediyorum.
Çok güzel yazmışsın gitmiş kadar oldum eline emeğine sağlık 🙂
Emeğinize sağlık cok güzel olmuş. gidip görmek istediğim yerlerden cok ilgimi çekti.
Çok teşekkür ederiz.